Mücadeleci bir espor oyunu öncesi yapılan fiziksel aktivitenin espor performansını belirleyen parametreler üzerine etkisi - Şengül, Adnan (My University, 2023)
Amaç: Çalışmada fiziksel aktivite ve egzersizin oyun performansına olan etkileri ortaya konarak espor oyuncuları için müsabaka öncesi fiziksel hazırlığın önemini vurgulamak amaçlanmıştır. Mücadeleci oyunlar öncesinde uygulanan bir egzersiz rutininin oyun performansıyla alakalı olduğu düşünülen bazı parametreler üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: League of Legends oyunu üzerine yapılan bu çalışmada oyuncu merkezli bir parametre olan dakikadaki aksiyon sayısındaki (DAS) değişim incelenmiştir. LoL beşer kişiden oluşan iki takımın çevrim içi bir arenada rekabet ettiği, oyuncuların kolektif bir şekilde rakibin ana merkezini yok etmeye çalıştığı bir oyundur. Çalışmadaki örneklem grubu “Avrupa Batı” sunucusunda en az “Ustalık (Master)” derecesinde olan yüksek düzeydeki oyunculardan oluşmaktadır. Katılımcılar karşılıklı takımlara ayırılmış ve bir resmi müsabaka senaryosu yaratılarak art arda üç mücadeleci oyun oynamaları istenmiştir. Katılımcılara ilk ölçüm gününde her oyundan önce ve sonra Renk-Kelime Stroop Testi uygulanmıştır. İkinci ölçüm gününde ise ilk günden farklı olarak ilk oyundan önce 15 dakikalık bir egzersiz yapılmıştır ve aynı ölçüm düzeni tekrarlanmıştır. Böylece kontrol ve egzersiz gününden oluşan iki ölçüm günü dizayn edilmiştir. Bulgular: Bilişsel test sonuçları maç sonuçlarına göre incelendiğinde aralarında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kontrol gününde ortalama DAS ve aktif DAS parametrelerinde yorgunluğa bağlı düşüş görülmüştür. Egzersiz yapılan günde böyle bir düşüşe rastlanmadı. Aynı zamanda bilişsel test sonuçlarında ve DAS parametresinde rollere göre farklılıklar görülmüştür. Sonuç: Mücadeleci oyunlar öncesinde yapılan egzersiz, ardışık maçlarda DAS parametresindeki yorgunluğa bağlı düşüşü önledi. Maçları kazanan oyuncular bilişsel testlerde daha iyi performans gösterdi. Nişancı rolündeki oyuncular DAS parametresinde en yüksek değerlere ulaştı ancak bilişsel testlerde en düşük performansı gösteren grup oldu.

Objective: This study underscores the significance of pre-competition physical preparation for esports athletes by investigating the impact of physical activity and exercise on in-game performance. The research assesses the effects of an exercise routine administered before competitive gaming on specific parameters linked to game performance. Material and Methods: The study focused on the game League of Legends, analyzing variations in the player-centric metric Actions per Minute (APM). LoL features two teams of five players each competing online to destroy the opponent's main base. High-level players with at least a Master ranking on the Europe West server formed the sample group. Participants played three consecutive competitive games, with the Color-Word Stroop Test administered before and after each game. On the second day, as the only difference between experiment days, a 15-minute exercise preceded the first game, and the same measurements were repeated, creating a two-day experiment design: the control day and the exercise day. Results: A significant relationship found between cognitive test outcomes and match results. On the control day, certain APM parameters declined due to fatigue, while no such decrease occurred on the exercise day. Furthermore, player roles influenced cognitive test results and APM parameters. Conclusion: Pre-competition exercise prevented APM from declining due to fatigue during consecutive matches. Winning players exhibited superior cognitive test performance. Although marksman role players had the highest APM values, their cognitive test performance was comparatively weaker.
The effect of the physical activity program implemented before a competitive esports game on the parameters determining esports performance
Keywords: actions per minute; bilişsel performans esports; cognitive performance; dakikadaki aksiyon sayısı; Electronic games; Elektronik oyunlar; espor; esporda performans; esports performance; fiziksel aktivite; physical activity; Social aspects; Sosyal yönleri; Video games; Video oyunları