Süreç yönetiminin CPM ile analizi ve bir işletme uygulaması - Aygün, Güray (My University, 2005)
21. yüzyıl ekonomisi artan rekabet koşulları, işletmeleri her geçen gün yeni yönetim anlayışlarını aramaya zorlamaktadır. Müşterinin ilk ve sürekli tercihi olmak, en uygun fiyata, pazarda en kaliteli ürün ve hizmeti sunmak isteyen işletmeler süreçlerini inceleyemeye başlamışlardır. İş süreçlerindeki iyileştirmelerin şirkete, çalışanlarına ve müşterilerine büyük katma değerler sağladığını gören işletmeler, süreç odaklı iş yapma şekillerini tercih ederek katma değer sağlamayan işlem adımlarından kurtularak daha hızlı, dahe etkin ve daha verimli ürün ve hizmet elde etme yollarını bulmuşlardır. İşte bu noktada gündeme gelen Süreç Yönetimi yeni bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Süreçlerle çalışan ve süreç odaklı yeni iş yapış şekillerini arayan işletmeler süreçlerini ölçmeye, analiz etmeye ve elde edilen sonuçlarla süreçlerinin performanslarını gözlemleyerek işlerinde sürekli iyileştirme anlayışı ile işlerinde sürekli yenileme sinerjisi yaratmışlardır. Bu çalışmada, süreç yönetimi, kavramları ve metodolojisi; proje planlama tekniklerinden CPM yöntemi ile incelenerek, CPM tekniğinin süreç yönetimi üzerine bir uygulaması yapılmıştır. Tez çalışmam boyunca bana her konuda destek olan ve yol gösteren sayın hocam Yrd. Doç. Dr. Tuncay Can' a teşekkürlerimi sunarım. The increasingly competitive economic conditions of the 21st century have forced companies to seek new management methods. Companies wishing to be the first and consistent choice of customers by offering the highest quality goods and services on the market at the most reasonable prices have begun reassing their operations and processes. Having seen considerable added value for both their employees and customers as a result of these improvements in their business operations and processes, companies have found ways to provide faster, more effective and more productive products and services. They have done this by choosing process-oriented business models and by abandoning process steps that do not provide added value. It is at this point that the concept of Process Managment has gained widespread acceptance. Companies utilising such processes and seeking new business methods that are process-oriented have created a continues renewal synergy and emphasis on constant improvement by reviewing the performance of the processes through the results thus obtained and the analysis and measurement of these processes. In my thesis I have examined process management, concepts and methodology using the project planning technique of CPM management. I utilised the CPM technique to reach my conclusions on process management. I would like to acknowledge the assistance and direction provided at every step of preparing my thesis by my instructor, Dr. Tuncay Can.
Keywords: Ekonometri; Süreç Yönetimi; Yöneylem Araştırması