Ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin disiplinler arası yaklaşımla matematikle ilişkilendirilmiş beden eğitimi derslerinin öğrencilerin beden eğitimi ve matematik derslerine yönelik tutumlarına etkisinin araştırılması - Durmuş, Elzem (My University, 2019)
Bu araştırmanın genel amacı, disiplinler arası yaklaşımla hazırlanmış derslerinöğrencilerin farklı dersler üzerindeki algılarına etkisinin incelenmesidir. Bu bağlamdadisiplinler arası yaklaşımla 6. sınıf matematik ve beden eğitimi derslerini ilişkilendirereköğrencilerin beden eğitimi ve matematik derslerine yönelik tutumlarına etkilerininincelenmesi hedeflenmiştir.Bu çalışmada “ön test son test deney-kontrol gruplu” deneysel yöntem kullanılmıştır.Çalışmanın örneklemi, İstanbul ili, Başakşehir ilçesinde 2017-2018 öğretim yılında, birözel okulda iki farklı şubede öğrenim gören 34 altıncı sınıf öğrencisi ile oluşturulmuştur.Çalışmanın deney grubunda dersler, 12 hafta boyunca, mevcut öğretim programına ekolarak 6. Sınıf matematik dersi kazanımları ile ilişkilendirilerek hazırlanmış etkinliklerile işlenirken kontrol grubunda mevcut öğretim programına uygun olarak devam etmiştir.Öğrencilerin matematiğe yönelik tutumları, Önal (2013) tarafından geliştirilen OrtaokulÖğrencilerinin Matematiğe Yönelik Tutum Ölçeği ile öğrencilerin beden eğitimineyönelik tutumları ise Varol, Ünlü, Erbaş ve Sünbül (2016) tarafından geliştirilenİlköğretim Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği ile ölçülmüştür. Araştırmada elde edilenverilerin analizinde SPSS 16 istatistik kullanılmıştır.Disiplinler arası yaklaşımla matematikle ilişkilendirilmiş dersler ile geleneksel metod iletasarlanmış derslere devam eden öğrencilerin matematik ve beden eğitimi dersine yöneliktutum ön test ve son test puanları karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre bedeneğitimi dersine yönelik tutum ön test ortalaması 57,24 puan iken son test ortalaması53,41; matematik dersine yönelik tutum ön test puan ortalaması 81,47 puan iken son testpuan ortalaması 81,47’dir. Bu ortalamalar karşılaştırıldığında (p>0,05) olduğundanaralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür.

The aim of this study is to investigate the effects of the interdisciplinary approach onstudents' perceptions towards different courses. For this purpose, it is examined the effectsof interdisciplinary approach on 6th grade students' peceptions towards mathematics andphysical education courses.In this study, experimental method with pre-test post-test experimental-control group wasused. The sample of the study was consisted of 34 sixth grade students in a private schoolin the 2017-2018 academic year in Başakşehir, İstanbul. In the experimental group of thestudy, the activities designed according to interdiciplinary approach were used in additionto the existing curriculum for 12 weeks.The attitudes of the students towards mathematics were measured by the Middle SchoolStudents’ Attitudes towards Mathematics Scale (Önal, 2013); and the attitudes of thestudents towards physical education course were measured with The Elementary PhysicalEducation Attitude Scale (Varol, Ünlü, Erbaş and Sünbül, 2016). SPSS 16 statisticalprogram was used to analyze the data obtained from the study.Pre-test and post-test of attitudes scores of students attending courses designed with thetraditional method and mathematics-related courses with an interdisciplinary approachwere compared. Pre-test and post-test scores of students attending courses designed withthe traditional method and mathematics-related courses with an interdisciplinaryapproach were compared. According to the results of the research, the mean of pre-testof the attitude scores towards physical education course was 57.24, the mean of post-testof average scores was 53.41; the mean of pre-test of the attitude scores towardsmathematics course is 81.47, the mean of post-test is 81.47. There was no statisticallysignificant difference between the means of attitudes scores (p> 0.05).
Keywords: beden eğitimi; Beden eğitimi ve spor; Disiplinlerarası; For secondary Schools; Junior high school students; Matematik; matematik interdiciplinary; mathematic; Mathematics; Middle school education; Ortaokul eğitimi; Ortaokul öğrencileri; Ortaokullar İçin; Öğrenim ve öğretim; Öğrenim ve öğretim (Orta okul); phisicaleducation; Physical education and training; Study and teaching; Study and teaching (Middle school)