Demokrat Parti iktidarına giderken iktisat politikası tartışmaları - Çetintaş, Onur (My University, 2015)
DEMOKRAT PARTİ İKTİDARINA GİDERKEN İKTİSAT POLİTİKASI TARTIŞMALARI Türkiye İktisat Mecmuası’nda Ahmet Hamdi Başar ve Munis Tekinalp’in öncülüğünü yaptığı devletçilik tartışmaları, 1945 sonrası Türkiye’de siyasal düzlemde yaşanan gelişmelerin de temel başlıklarından biri olmuştur. Devletçilik tartışmaları daha çok devlet müdahalesi ve bürokrasinin konumu üzerinden şekillenmiş, devletçiliğin yeniden tarif edilmesi ve sınırlarının yeniden çizilmesi tartışmanın taraflarınca vurgulanmıştır. Çalışmanın temel amacı dergide devletçilik tartışmalarına ilişkin yayınlanan yazılar üzerinden İstanbul Tüccar Derneği’nin, o dönemde yaşanan dönüşüm ve devletçilik tartışmaları bağlamında aldığı pozisyonun sermaye birikimi sürecindeki yerini anlamak olmuştur. Devletçilik uygulamaları ile ekonomide serbestleşmeci uygulamaların sermaye birikimi bağlamında birbirleriyle tamamlayıcı bir ilişki içinde olduğu vurgulanarak kapitalizmin belirleyici bir rolde olduğu görülmeksizin yapılan devletçilik-liberalizm ayrımı analizlerde açmazlara yol açmıştır. Devletçilik, Liberalizm, Sermaye Birikimi, Ahmet Hamdi Başar, Türkiye İktisat Mecmuası, İstanbul Tüccar Derneği

ECONOMIC POLICY DEBATES ON THE WAY TO DEMOCRAT PARTY POWER Being led by Ahmet Hamdi Başar and Munis Tekinalp, statism debates in Turkey Economics Journal (Türkiye İktisat Mecmuası) were one of the essential topics of progresses in political arena after 1945's in Turkey. The statism debates were mostly shaped by the state’s intervention and the position of bureaucracy, and the re-definition of statism along with its limits was highlighted by the concerned parties. The aim of this study is to understand the position of Istanbul Merchant Association (İstanbul Tüccar Derneği) in capital accumulation process within the context of transformation at that time and the statism debates, by analyzing the articles regarding statism debates in Journal. A distinction between statism and liberalism without highlighting the complementary relation in the context of capital accumulation process between the statism practices and the liberal practices in economy, and without considering capitalism’s key role, would cause to dilemmas in common analyses. Statism, Liberalism, Capital Accumulation, Ahmet Hamdi Başar, Turkey Economics Journal, Istanbul Merchant Association
Keywords: Ahmet Hamdi Başar; Demokrat Parti Dönemi; Devletçilik; Ekonomi; Görüşleri; İktisat Politikaları; İstanbul Tüccar Derneği; Liberalizm; Sermaye Birikimi; Türkiye; Türkiye İktisat Mecmuası