Tarım Finansmanının Kalkınmadaki Rolü ve Önemi: Bir Model Önerisi - ERSOY, MEHMET (My University, 2017)
Tarım sektörünün ülke ekonomisinde ve kalkınmada büyük bir rolünün bulunması nedeniyle tarımın finansmanı da çok önemli bir konu olmaktadır. Hükümetler tarımın finansmanı noktasında çeşitli modeller uygulamaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, tarımın finansmanı noktasında bir modelin geliştirilmesidir. Bu amaçla öncelikle tarım sektörünün özellikleri ve kalkınma üzerindeki etkisi üzerinde durulmuştur. Sonrasında ise Türkiye`de tarımın finansmanında görülen sorunlar listelenmiştir. Tarımın finansmanında karşılaşılan söz konusu sorunlar gruplandırılmış ve bir çözüm modeli geliştirilmiştir. Çalışma sonucunda dört temel sorun grubu bulunduğu düşünülmüştür. Bunlar “Bilgilendirme Eksikliği”, “Yüksek Faiz Oranları/Maliyetler”, “Denetleme” ve “Uygulama” gruplarıdır. Çalışma sonucunda uygun olduğu düşünülen çözüm modelinde ise “Bilgilendirme Eksikliği” için “Banka Bünyesinde Tarım Birimlerinin Kurulması” çözümü, “Yüksek Faiz Oranları/Maliyetler” için “Devlet Desteği/Destek Kaynaklarının Tek Merkezde Toplanması” çözümü, “Denetleme” için “Etkin Denetim” çözümü ve “Uygulama” sorunu için “Kurumsallaşma” çözümlerinden oluşan bir modelin faydalı olacağı anlaşılmıştır.

As a result of the fact that agriculture sector has a great impact on economy and development, financing agriculture has also been an important topic. Governments have applied various models for financing agriculture sector. Aim of that study is developing a model for financing agriculture. In order to reach that aim, properties of the sector and impact of the sector on development is studied at first. Then, problems faced about financing agriculture sector are listed. Those problems faced about financing agriculture are grouped and a model is developed taking those problems into account. It is understood that there are four groups of problems about financing agriculture. Those groups can be called as “Lack of Informing”, “High Levels of Interests/Costs”, “Lack of Inspection” and “Application”. At the model developed at the end of the study, problem of “Lack of Informing” can be solved via solution of “Establishing Teams in the Bank”, problem of “High Levels of Interests/Costs” can be solved via solution of “Government Grant/Using Single Source for Sources”, problem of “Lack of Inspection” can be solved via solution of “Inspection” and problem of “Application” can be solved via solution of “Institutionalization”
Role and Importance of Financing Agriculture on Development: A Proposal