Mal ve sorumluluk sigortalarının Avrupa Birliği ile karşılaştırmalı analizi - Fitoz, Mine (My University, 2005)
MAL VE SORUMLULUK SİGORTALARININ AVRUPA BİRLİĞİ İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Avrupa Birliği'nin 2004 yılındaki genişlemesi sonrasında, Avrupa Birliği yasal çerçevesi değişmiş sigortacılık sektörü de yeniden yapılanma sürecine girmiştir. Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecinde olan ülkemizde sigorta sektörünün gelecek olan rekabete dayanabilmesi için yerli sigorta şirketlerinin mali açıdan güçlenip, kendi ayakları üzerinde durabilmeleri ve halkın kendi güvencelerini teminat altına almaları gerektiği konusunda bilinçlendirilmeleri gerekir. Bu çalışma ile Avrupa ve Türkiye'deki mal ve sorumluluk sigortaları karşılaştırmalı olarak analiz edilmeye çalışılmıştır. Sigortacılık tekniği, ürün çeşitliliği ya da hasar ödemeleri konularında Türk sigortacılığının Avrupa'daki uygulamalardan çok fazla eksiği olmadığı görülmüştür.Temel farklılık ise Türkiye'de bireysel sigortaların yaygın olmaması nedeniyle prim gelirlerinin Avrupa'ya oranla çok daha düşük olmasında kaynaklanmaktadır. Karşılaştırmalı Analiz, Mal Sigortaları, Sorumluluk Sigortaları, Avrupa Birliği, Bireysel Sigortalar

COMPARATIVE ANALYSIS OF PROPERTY AND LIABILITY INSURANCE WITH EUROPEAN UNION After the expansion of European Union occured at the end of year 2004, European Union's legal framework has changed and insurance sector has undergone a reconstruction period. In order to have insurance sector resist for future competition in our country, which is currently experiencing an integration period with European Union, local insurance companies need to grow stronger financially, operate stand-alone and encourage people to take their assets under guarantee. This study covers the comparative analysis of property insurance and liability insurance between Turkey and Europe. It has been found out that the operation of insurance business in Turkey in terms of insurance techniques, product variation or damage compensation does not differ too much from that in Europe. The main difference is that the rate of premium income is less in Turkey than in Europe because the individual insurance is not as common as Europe. Comparative Analysis, Property Insurance, Liability Insurance, European Union (EU), Individual Insurance,
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Mal ve Sorumluluk Sigortası; Sigorta