Kurumsal yönetim çerçevesinde entegre raporlamanın irdelenmesi ve reel sektörde bir uygulama - Şimşek, Recep (My University, 2019)
Yöneticiler, yatırımcıları bilgilendirme konusunda araç olarak finansalraporlamaları kullanmaya başlamasıyla beraber finansal raporlama, son yüz yılda önemlideğişikliklere uğramıştır. Son yıllarda yaşanan krizlerle beraber işletmelerin çevreye olanetkisi önemli hale gelmeye başlamış ve işletmeleri zor duruma sokabilecek yasaldüzenlemeler ortaya çıkmıştır. İşletme yönetimleri, oluşan bu talebe cevap verme karşılığıolarak finansal raporlama dışında sürdürülebilirlik raporlamasına ihtiyaç duyulmuştur.Küresel ekonomide ve her sektörde meydana gelen büyük değişimler ve 21. yüzyıliçin toplumu yeniden inşa etmenin zorlukları nedeniyle, performansın finansal olmayanyönlerinin kurulların, denetçilerin, denetim komitelerinin ve yatırımcıların ötesinde etkilerivardır. İşletmeler artan oranda paydaşlardan sorumlu olup paydaşlardan etkilenmektedir.Kurumsal sağlık ve davranış hakkında daha iyi raporlama için her yönden gerek paydaşlargerekse kanun koyucular baskı yapmaktadır.Günümüzde finansal raporların anlaşılması zor ve karışık hal aldığı için aynızamanda, sürdürülebilirlik raporlamasının finansal verilerden uzak kalmasından dolayıpaydaşlar karar verme aşamasında zorlanmaktadırlar. Yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğuanlaşılmaya başlanmıştır. Bu aşamada kurumsal yönetimin bir sonraki adımı entegreraporlama olarak anılmaktadır. Birçok ülkede entegre raporlamaya geçilmiş ve bu alandauluslararası kuruluşlar kurulmuştur. Ülkemizde ise temsilcisi olarak ERTA faaliyetegeçmiştir.Bu çalışmanın amacı, entegre raporlamanın ülkemizde uygulanması sürecindeizlenecek yol ve yapılacak çalışmalar için bir öncülük niteliği taşımasıdır. Çalışmanın birincibölümünde kurumsal yönetimin gelişmesi ve temelleri anlatılırken ikinci bölümde entegreraporlamanın ne olduğundan bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise entegre raporlamahazırlama sürecinden bahsedilmiştir. Son olarak dördüncü bölümdeki çalışmada UluslararasıEntegre Raporlama Çerçevesi dikkate alınarak örnek firmanın bilgileri yüz yüze görüşmeyöntemi kullanılarak raporlama süreci neticelendirilmiştir.

Financial reporting has undergo substantial alteration at recent years throughmanagers commence to use it to keep investors informed. The environmental impact ofenterprises with the economic crises experienced in recent years has been becomingimportant and legal regulations which may put enterprises in difficult position has becomeeffective. Sustainable reporting has been required by the management to meet thisdemand in addition to financial reporting.Because the major changes in global economy and each sector, challenges ofsociety reform in 21st century, nonfinancial aspects of performance has an remarkableimpact beyond committees, auditors, audit committees and investors. The enterprises areresponsible for shareholders increasingly and affected by them. Legislative andshareholders are pressuring in all respects for better reporting on corporate health andbehavior.The phase of decision-making is difficult for stakeholders as the financial reportis complex to understand and sustainable reporting is far from financial data. A newapproach is being emerged accordingly. At this stage, the next step of corporategovernance is referred to as integrated reporting. In many countries, integrated reportinghas come into effect and international organizations have been established in this field.ERTA got started to operate as its representative in our country.The goal of this study is leading to implementation of the integrated reporting inour country. It has been explained that the development and fundamentals of corporategovernance in the first part while clarifying the integrated reporting in second part. Theprocess of integrated report has mentioned in the third part. As a result, the reportingprocess has been finalized on the last chapter with face to face meeting and taking theinformation of sample company into consideration in the framework of InternationalIntegrated Reporting.
Keywords: Accounting; Business; Corporate Governance; Corporateness; Çevre yönetimi Integrated Reporting; Entegre Düşünce; Entegre Raporlama; Environmental Management; Financial Reporting; Finansal Raporlama; Integrated Thinking; İşletme; Kurumsal Yönetim; Kurumsallık; Muhasebe; Sustainability; Sürdürülebilirlik