Z kuşağı öğretmen adayları Atatürk ilkelerine hangi ilkeleri eklemek istiyorlar - VURGUN, AHMET (My University, 2021)
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin Atatürk ilkelerine yönelik görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Üniversite öğrencilerinin Atatürk ilke ve inkılapları ile düşüncelerini araştıran çalışmalar alan yazında bulunmaktadır. Ancak bu çalışmaların aralıklarla yapılması olası trendleri ve değişimleri göstermesi açısından önemlidir. Bu çalışmanın yapılmasının temel sebebi Z kuşağı olarak bilinen yeni bir kuşağın yetişmesidir. Z kuşağının 1997 ve 2012 yılları arasında doğan kişileri kapsadığı ifade edilmektedir. Bu kuşak internet ve dijital teknolojinin içine doğmuş olan bireylerden oluşması nedeniyle diğer kuşaklardan farklılık göstermektedir. Z kuşağının siyasi hayata ilişkin görüşleri, çevreye yönelik görüşleri ve muhtemel etkileri, çalışma hayatına olası etkileri, tüketici olarak davranışları ve z kuşağına nasıl eğitim verileceği gibi birçok konuların araştırıldığı anlaşılmaktadır. Ancak Z kuşağının Atatürk ilkelerine yönelik görüş ve düşünceleri ile araştırmalara bu çalışmanın yazarı tarafından rastlanmamıştır. Bu çalışmada altı çizilmek istenilen diğer bir husus da Atatürk ilkelerinden birisi olan İnkılapçılığın bizzat bu ilkelere uygulandığında ortaya çıkabilecek olası sonuçları gözlemleyebilmektir. Bilindiği gibi Atatürk ilkeleri statik değil dinamiktir. Onun bu dinamikliğini sağlayan unsur içinde barındırdığı bu inkılapçılık anlayışıdır. Bu anlayış toplumun kurallarının ve kurumlarının gelişen ve değişen dünyaya ayak uydurularak sürekli güncelleşmesini ve iyileştirilmesini gerektirir. Bu anlayıştan hareketle Z kuşağının Atatürk ilkelerine bakışını görmek hem Z kuşağı hem de Türkiye’nin geleceğine ilişkin önemli bakış açıları sağlayacaktır. Çalışma Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören birinci sınıf öğretmen adaylarının katılmasıyla gerçekleştirilmiş nitel bir çalışmadır. Çalışmaya toplam 51 öğrenci katılmayı kabul etmiştir. Çalışmada öğrencilerle yüz yüze görüşme yapılmış ve kendilerine inkılapçılık ilkesinin bir yansıması olarak “Atatürk ilkelerine bir ilke daha eklemek isteyeydiniz bu ilke hangisi olurdu?” sorusu yöneltilmiştir. Katılımcıların görüşleri yazılı hale getirilmiş ve incelenerek kategoriler halinde düzenlenmiştir. Bulgular Z kuşağının Türkiye’nin problemlerini çok yakından takip ettiklerini göstermektedir. Z kuşağı öğretmen adayları birçok olası ilkenin yanında özellikle “liyakat” ve “çevreye saygı” ilkelerini ekleyebileceklerini belirtmişlerdir.
Keywords: Z kuşağı; Atatürk ilkeleri; inkılapçılık; öğretmen adayları