Acil serviste geçici iskemik atak tanısı konan hastalarda kısa dönem inme riski belirlemede ABCD² risk skorlama sisteminin kullanımı - Özpolat, Çiğdem (My University, 2010)
AMAÇ: Geçici iskemik atak (GĐA) geçiren hastalarda kısa dönemde özellikle birinci haftada inme geçirme riski belirgin olarak artmıstır. GĐA geçiren hastaların kısa dönem inme riskini değerlendirmek üzere gelistirilen ABCD2 skoru kısa dönem inme riskini belirleyen bir risk değerlendirme yöntemidir. Bu çalısmanın amacı, acil servise basvurup GĐA tanısı alan hastalarda ABCD2 risk skorlamasına göre risk gruplarında 3. gün inme riskini belirlemek ve ABCD2 risk skorlamasının 3. gün inme riski açısından prediktif değerinin incelenmesidir. MATERYAL-METOD: Çalısma süresince acil servise basvuran eriskin hastalardan GĐA tanısı alan hastalar çalısmaya alınarak, ABCD2 skorları hesaplandı ve 0-3 puan alan hastalar düsük riskli, 4-5 puan alanlar orta riskli ve 6-7 puan alanlar yüksek riskli olarak gruplandırıldı. Bulguların değerlendirilmesinde istatiksel analizler için PASW (Predictive Analytic Software) kullanıldı. ABCD2 risk skorlama sisteminin 3. günde inme geçirmedeki duyarlılığını değerlendirmede ROC eğrisi kullanıldı. SONUÇLAR: Çalısmaya dahil edilen toplam 64 hastadan düsük riskli olanların hiçbirinde inme gözlenmezken orta riskli hastaların inme geçirme riski %12,1, yüksek risk grubundaki hastaların inme geçirme riski %22.2 hesaplandı. Farklı ABCD2 risk skorlarının 3.gün inme riskini öngördürmedeki duyarlılık ve özgüllükleri belirlenerek çizilen ROC eğrisinde c istatistiği:0,76 %95 GA:0,64 – 0,67, p<0,01 hesaplandı ve bu çalısma popülasyonu için skoru dikotomize edecek en uygun esik değer 4 olarak belirlendi. TARTISMA: Sonuç olarak, acil servise basvurup GĐA tanısı alan hastalar, ABCD2 skoruyla değerlendirildiklerinde, skorları 4 ve 4’ün üzerinde olanların oldukça artmıs kısa dönemli inme riskine sahip oldukları, skoru 4’ün altında olan grubun inme riskinin ise oldukça düsük olduğu görüldü. Hesaplanan ABCD2 skoru >4 olan hastaların yatırılarak altta yatan etiyolojisine yönelik tetkiklerin yapılarak uygun tedavinin baslanması gerekmektedir. ANAHTAR SÖZCÜKLER: ABCD2 skoru, geçici iskemik atak, inme, risk iii

OBJECTIVE: Transient ischemic attack (TIA) patients have markedly elevated risk of stroke in short term, especially within first week of TIA. ABCD2 score is a risk stratification method developed to predict the risk of stroke among patients with TIA. The aim of this study is to determine the 3 day stroke risk of patients presenting to emergency department (ER) with TIA and evaluate the predictive value of ABCD2 score for these patients. MATERIAL and METHOD: Patients with diagnosis of TIA were included in the study and divided into low (0-3 points), medium (4-5 points) and high (6-7 points) risk groups according to their ABCD2 scores. Statistical analyses were performed by using Predictive Analytic Software (PASW) Statistics. The sensitivity of ABCD2 scoring system on estimation of the risk of stroke in 3 days was evaluated by receiver operating characteristic (ROC) curve. RESULTS: Of the 64 patients included in the study, none of the low risk group had stroke. Stroke risks of medium and high risk group patients were calculated as 12.1 % and 22.2 % respectively. Sensitivity and specificity of each ABCD2 score for 3rd day stroke risk was calculated. In the ROC curve generated by these calculations, the c statistics was determined as 0,76, 95% CI: 0.64-0.67, p<0,01 and the most appropriate cut-off score to dichotomise the study group was determined as four. DISCUSSION: This study concluded in that TĐA patients with an ABCD2 score of four or higher had a markedly increased short-term stroke risk, while those with a lower score were quite safe for stroke in three days. It is appropriate to hospitalize the patients with a score of four or more and investigate for underlying cause and treat for it. KEY WORDS: ABCD2 score, transient ischemic attack, stroke, risk
Keywords: Acil Tıp; Tıp