Ulusal yayın kongreleri ekseninde yayıncılık sektörünün sorunları ve gelişimi - Poyraz, Deniz (My University, 2019)
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bugüne, ilki 1939 tarihli olmak üzere, toplamda altı büyük yayın kongresi gerçekleşmiştir. Kongrelerin en önemli bileşeni olan komisyonlar ve bu komisyonların ele aldığı raporlar; bu raporlarda üzerinde durulan meseleler ekseninde Türkiye'de yayıncılığın gelişiminin araştırılması, tezin konusunu teşkil etmektedir.Bu çalışma, Türkiye'de yayıncılık alanındaki faaliyetlerin, yayın kongreleri bağlamında ne tür bir gelişme izlediğini takip etme amacını taşımaktadır. Söz konusu gelişmeleri anlamlandırmak üzere, Anadolu topraklarındaki ilk matbaa faaliyetlerinden 2000'li yılların yayıncılık yaşamına uzanan geniş bir süreç ele alınmıştır. Yayıncılık sektörünün sorunları ve gelişimi takip ve tespit edilirken, yayın kongrelerinde görüşülen meseleler ön planda tutulmuştur. Neticede, Türkiye'de basım ve yayıncılığın, ülkede gerçekleşen sosyal ve ekonomik gelişmelerle beraber zamanla bir gelişim çizgisi yakaladığı ve özellikle 2000'li yıllardan sonra, izlediği rotada olgunlukla ilerlemekte olduğu görülmüştür.

Down from the foundation of Republic of Turkey, six major publishing congresses has been held, first of which dates back 1939. This thesis focuses on the studies of developments in publishing industry in Turkey according to the commissions which are key components of these congresses, the reports that were discussed at these commissions and the issues raised in these reports.This work aims to observe how these publishing congresses affected the development of publishing business in Turkey. It spans a large period, from the first printing operations in Anatolia to the publishing scene of 2000s, in order to interpret the aforementioned developments. While observing the problems and developments of the publishing industry, this work prioritized the issues that were under consideration at these publishing congresses. Consequently, it was observed that printing and publishing in Turkey has gained a linear progress in conjunction with the social and economic developments of the country, and are following their path pertinaciously especially after 2000s.
Keywords: Basın Publishing; Broadcasting; Media; Medya; Press; Publishing Congresses; Radyo-televizyon yayıncılığı; Yayın Kongreleri; Yayıncılık