Sürdürülebilir kalkınmaya yönelik kazanımlar ve uluslararası hukuki uyuşmazlıklar - Nacar, Abdulkadir (My University, 2018)
Sürdürülebilir kalkınma kavramı, uluslararası çevre hukukunda öne çıkan bir kavramdır ve sürdürülebilir kalkınmayı politika yapıcıların, uluslararası örgütlerin, ilgili bildirgelerin ve hatta uluslararası yargı mercilerinin bir hedef olarak benimsediğini kabul etmek gerekir. Sürece yön veren temel metinler ve farklı kıtalardaki farklı tecrübeler bu noktada önem arz etmektedir. Kavramın geçmişten günümüze kadar kat ettiği gelişme süreci, olumlu ve olumsuz tüm yönleriyle bu kavramın kazanımları ile ilgili bir fikir vermektedir. Sürdürülebilir kalkınma adının henüz ilk evrelerinde başlayan tartışmalara getirilen inşacı bir bakış açısı, öğretiye meseleyi farklı bir perspektiften ele alma fırsatı tanımaktadır. Diğer taraftan tematik konularda beliren uyuşmazlıklar göz ardı edilemeyeceğinden uygulamaya tutarlı katkılar sunmak adına çeşitli öneriler hazırlanmıştır. Yumuşak hukuk belgelerinin taahhüt düzeyini artırmak için Roma hukuku ile tarih birikimini, hukukun dinamik yapısı ile geleceğin ihtiyaçlarını bir araya getiren özgün bir mantık kurulmaya çalışılmıştır. Uluslararası mahkeme kararları, olayların farklılıkları gözetilerek ele alınmıştır. Uluslararası çevre hukuku alanında beliren uyuşmazlıkların çözümü ve uluslararası çevre hukukunun kurumsallaşmasına yönelik bölüm, yeni tartışmalara öncülük etme hedefindedir. İleriki adalet olarak ifade edilen ve gelecek nesillerin ve çevrenin de adalet terazisinde kendine yer bulmasına dönük fikirler ise ayrıca işlenmiştir.

The concept of sustainable development is an emerging notion in international environmental law and it should be acknowledged that policy makers, international organizations, relevant declarations and even international jurisdictions have adopted it as a goal. Basic documents that conduct the process and different experiences in different continents are important at this point. The development process that the concept has gone through from day to day gives an idea of the acquis of this concept in all its aspects, both positive and negative. The constructivist approach to the discussions that began in the early stages of the “sustainable development” name is to recognize the opportunity to address the issue from a different perspective in doctrine. On the other hand, since the conflicts that appear in thematic issues can not be ignored, various proposals have been prepared in order to provide consistent contributions to the practice. In order to increase the commitment level of soft law documents, a unique logic has been established that combines the historical accumulation in Roman law and the needs of the future in the dynamic structure of law. International court decisions have been compared with each other taking into account the differences in the facts. The section that aims at the resolution of contradictions in the field of international environmental law and the institutionalization of international environmental law claims to lead new debates. Ideas expressed as future justice and the view for future generations and environment to find their place in the justice scale have also been processed.
Keywords: Acquis; Constructivism; Contradictions; Çevre hukuku, Uluslararası; Environmental law, International; International Environmental Law; İnşacılık; Kazanımlar; Sustainable development; Sürdürülebilir kalkınma; Uluslararası Çevre Hukuku; Uyuşmazlıklar Sustainable Development