Kronik hastalıklı kardeşe sahip çocukların sosyal yeterlilikleri ve problem davranışları - Güney, Rabiye (My University, 2005)
Bu çalışma kronik hastalıklı kardeşe sahip çocukların sosyal yeterlik ve problem davranışlarını belirlemek amacıyla Pediatrik Göğüs Hastalıkları Polikliniği ve Diyaliz Ünitelerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi astımlı ve kronik böbrek yetmezlikli kardeşe sahip 6-18 yaşları arasındaki 217 çocuktan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak tanıtıcı bilgi formu ile Çocuk ve Gençler İçin Davranış Değerlendirme Ölçeği (CBCL/ 4-18) kullanılmıştır. Ölçek anneler tarafından doldurulmuştur. Verilerin değerlendirilmesi SPSS paket programında yüzde hesaplamaları, Kruskal Wallis, Mann-Whitney U, ki-kare, çoklu karşılaştırmalı Z ve Chronbach Alpha testleri kullanılarak yapılmıştır. Kronik hastalıklı kardeşe sahip çocukların dikkat problemleri, anksiyete-depresyon, sosyal içe dönüklük ve saldırgan davranış puanları yüksek, suça yönelik davranış, düşünce problemleri ve somatik problem puanları düşük bulunmuştur. Öfke/ kıskançlık, anksiyete yaşayanların, bakım ve ev işi sorumluluğu fazla olanların, Kronik Böbrek Yetmezlikli (KBY) ve hastaneye sık giden kardeşi olanların, anne-babası genç ve eğitim düzeyi düşük olanların, annesi tarafından daha az ilgi gösterilenlerin, özellikle anksiyete-depresyon, saldırganlık/ dışa yönelim ve dolayısıyla toplam problem puanlarının yüksek olduğu saptanmıştır. Bu bulgular doğrultusunda kronik hastalıklı çocuklara bakım veren hemşirelerin yalnız hasta çocuğu değil aileyi, özelliklede sağlıklı kardeşleri içeren bir bakım sunması gerektiği sonucuna varılmıştır. SOCIAL COMPETENCE AND BEHAVIOR PROBLEMS OF SIBLINGS OF CHILDREN WITH CHRONIC ILLNESS

This study was performed at pediatric chest disease policlinic and dialysis units in order to determine social competence and behaviour problems of siblings of children with chronic illness. The sample was composed from 217 children aged between 6-18 who have siblings with asthma or chronic renal failure. Information form and Child Behaviour Check List scale (CBCL-4/ 18) were used to collect the data. Data collection forms were filled by mothers. The data was evaluated using percentage calculation, Kruskal Wallis, Mann Whithney U, Chi-square, multiple comparisons Z value and Chronbach Alpha tests on SPSS package program. According to the results of this study siblings of children with chronic illness have had high scores in attention problems, anxious/ depressed, withdrawn and aggressive behavior but their scores about rule-breaking behaviour, thought problems and somatic problems were low. It was determined that score of anxiety/ depression, aggressive/ externalizing behaviour and total problem of children who feel resentment/ jealousy, anxiety, take more housework and care responsibility, have siblings with chronic renal failure and frequent to hospital, have young and low educated parents and are paid low attention by their mother were high level. It was concluded that nursing care should include whole family especially healthy siblings.
Keywords: Çocuk Hastalıkları Hemşireliği