Belediye hizmetlerinin sunumunda bir yöntem olarak belediye iktisadi teşebbüsleri (İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği) - Arslan, M. Cemil (My University, 2000)
TEZ ÖZETİ Bu çalışmada belediye hizmetlerinin sunumunda bir yöntem olarak Belediye İktisadi Teşebbüsleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sahip olduğu iktisadi teşebbüsler örneğiyle anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın amacı; yerel düzeyde bir hizmet sunma yöntemi olarak Belediye İktisadi Teşebbüslerinin kurulma sebebi, kurulma şekli, yapısı, yerel yönetimlerle ilişkileri, özellikleri, faaliyet alanları ve zaman itibariyle personel ve sermaye boyutu açısından ulaştıkları büyüklüğü görebilmektir. Çalışma esas itibariyle iki bölümden oluşmaktadır; Birinci bölümde genel olarak Belediye İktisadi Teşebbüslerinin ne anlama geldiği incelenmeye çalışılmış, burada Belediye İktisadi Teşebbüslerinin tanımı ve özelliklerine değinildikten sonra Belediye İktisadi Teşebbüslerinin yasal dayanağı açıklanmaya çalışılmış, peşinden ise belediyelerin şirket kurmaları ve kurulmuş şirketlere katılmaları hususunda hukuki ve fiili durum açıklandıktan sonra Belediye İktisadi Teşebbüslerinin kurulma nedenleri, son olarak da Belediye İktisadi Teşebbüslerinin Belediye Yönetimi ile ilişkilerine değinilmiştir.. İkinci bölümde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kaynak Geliştirme ve İştirakler Daire Başkanlığı tarafından yönlendirilen iktisadi teşebbüsler ele alınmış ve burada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iktisadi teşebbüsleri ile ilişkileri açıklandıktan sonra, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İktisadi Teşebbüslerinin genel yapısına değinilmiş, sonunda da Büyükşehir Belediyesi şirketlerinin yapısı; kuruluş tarihi, sermaye yapısı ve sermaye yapısındaki değişiklikler, yıllara göre personel durumu, kuruluş amacı ve faaliyetleri alt başlıklarıyla incelenmiştir. Son bölümde, önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi İktisadi Teşebbüslerinin personel sayısı ve sermaye itibariyle ulaştığı büyüklük, Belediye Bütçesi ve Belediyede çalışan toplam personel sayısıyla karşılaştırılarak anlaşılmaya çalışılmış, daha sonra söz konusu teşebbüslerin yıllar itibariyle kar - zarar durumları incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise; İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sahip olduğu iktisadi teşebbüslerden yola çıkılarak, Belediye İktisadi Teşebbüsleri hakkında, hukuki ekonomik ve siyasi yönleri ile, genel değerlendirmede bulunulmuştur. In this preparation as a pattern method of servicing in Local Administrative duties Municipality,The Municipal Economic Enterprises are tried to be understood by the examples of Economic Enterprises those which are the subsidies of The Greater City Istanbul Municipality. This study aimed to make see the forming reasons of The Municipal Economic Enterprises which are giving services in a local manner and the way of their establishment , their structures, relationship with other local Administrative , their activation fields , their other specialties and their magnitudes in view of their capitals and time. The Study composed of two sections. At the first section generally targeted to investigate the administrative meaning of them and defining their specialties and explaining their legal basis. After that to point out today's legal and actual situation of the Municipal companies and joining conditions in subsidies already established by the Municipalities. Last in this part of the study is mentioned the foundation basis of The Municipal Economic Enterprises. In the second section it is deal with the relationship between The Greater City Istanbul Municipality and Municipal Economic Enterprises which are already directed by The Department of Recourse Development and Economic Enterprises, the one of the Departments of The Greater City Istanbul Municipality .And then it is reviewed under the subtitles their general structures compared with the Municipal Companies' structures, Date of their establishment, capital structures and change of their capital structures, yearly personnel positions , their set up targets and their activation. For the personnel statistics the date is up to 31.12.1999 and for the Capital Amounts the date is up to 31.08.2000. In the last section it is compared firstly the personnel amount and the capital magnitude of Municipal Economic Enterprises and The Budget and total personnel amount of The Greater City Istanbul Municipality. Later in compliance with this their yearly loss and profits case are investigated. The final section explains the legal ,financial and politic aspects of Municipal Economic Enterprises which are already directed by The Greater City Istanbul
Keywords: Belediye Hizmetleri; BELEDİYE İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ; Mahalli İdareler