Yumuşak doku sarkomu nedeniyle tedavi edilen hastaların klinik sonuçları ve hastalığa bağlı morbidite, sağkalım analizi - Erbölükbaş, Rıza (My University, 2014)
Yumuşak doku sarkomları mezenşimal orjinli oldukça nadir görülen maligniteler olmakla birlikte %60’a varan mortaliteye sahiptirler. Tüm erişkin kanserlerinin yüzde birinden azını oluşturan yumuşak doku sarkomları heterojen özellik gösterirler; histolojik tip ve biyolojik davranışları açısından oldukça geniş bir yelpaze oluştururlar. Prognostik faktörlerin daha iyi anlaşılması hastanın ve tedavinin daha iyi yönlendirilmesini sağlayacaktır. Yumuşak doku sarkomu tanılı 89 hastaya ait yaş, cinsiyet, histopatolojik tanı, grad, yerleşim, boyut, evre ve tedavi süreciyle ilgili prognostik değişkenlerin lokal nüks, metastaz ve sarkom ilişkili ölüm gibi klinik sonuçlarla ilişkisi retrospektif olarak değerlendirildi. Değerlendirme tıbbi kayıtlar ve takip formlarıyla oluşturulan veritabanı üzerinden gerçekleştirildi. Serimizde planlı cerrahi grubu ile plansız cerrahi sonrası başvuran ve re-rezeksiyon yapılan hasta grubu arasında lokal nüks oranı için anlamlı fark görülmedi (p˃0,05). Bununla beraber lokal nüks görülme oranı plansız cerrahi grubunda (%8,7), planlı cerrahi grubuna göre (%3,9) göreceli olarak fazlaydı. Plansız cerrahi grubunda ise planlı cerrahi grubuna göre metastaz görülme oranı düşüktü ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05). Cerrahi sınırın yakın (2mm altı) olduğu hastalar cerrahi sınırın 2mm üstü olduğu hasta grubuyla lokal nüks, metastaz ve hastalığa bağlı ölüm oranları açısından karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı fark görülmedi (p˃0,05). Yumuşak doku sarkomlarında prognoz, tümör biyolojisi, müdahale ölçütleri ve hastaya ait bireysel faktörlerin karmaşık etkileşimine bağlıdır. Onkolojik sonuçları tek başına lokal tedavi kalitesiyle açıklamak mümkün değildir. ANAHTAR SÖZCÜKLER: yumuşak doku, sarkom, prognoz, nüks, morbidite, mortalite

Soft tissue sarcomas that are malignancies of mesenchymal origin, although rarely seen, have up to 60% mortality rate. Soft tissue sarcomas that constitute less than 1% of all adult cancers show histological diversity and have a broad spectrum of biological behavior. A better understanding of prognostic factors will help to offer better care to patients. In 89 patients with soft tissue sarcomas, relation between prognostic variables like age, gender, histopathological diagnosis, location, grade, size, stage, treatment course and the clinical outcomes like local recurrence, metastasis, sarcoma related death was evaluated retrospectively. Evaluation was carried out through data base made up of medical records and tracking forms. In our series, no significant difference regarding local recurrence rate was observed between planned surgery group and unplanned surgery group who underwent re-resection (p˃0.05). However, local recurrence rate was relatively higher in unplanned surgery group (8.7%) compared with planned -surgery group (3.9%). In unplanned surgery group, rate of metastasis was lower compared with planned group, and the difference was of significance statistically (p<0,05). Patients with close surgical margins namely 2mm and below were compared with patients with surgical margins above 2mm regarding local recurrence, metastasis, and disease related death rates, no statistically significant difference was observed (p˃0.05). In soft tissue sarcomas , prognosis depends on complex interaction of tumor biology, treatment modalities and the patient’s individual characteristic features. It is not possible to explain the oncologic outcomes with treatment quality alone. Soft tissue, sarcoma, prognosis, recurrence, morbidity, mortality.
Keywords: Morbidite; Mortalite; Nüks; Ortopedi; Prognoz; Sarkom; Tanı; Tedavi; Tıp; Travmatoloji; Yumuşak Doku; Yumuşak Doku Tümörleri