Duygu yönetimine bir hizmet: Ergen öfke değerlendirme ölçeği Türkçe versiyonu (adolescent Anger Rating Scale - AARS) - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Bu makalede, Ergen Öfke Değerlendirme Ölçeği (Adolescent Anger Rating Scale - AARS)nin Türkçe versiyonunu geliştirme çalışmaları sunulmaktadır. Dr. McKinnie-Burney (2001) tarafından geliştirilen AARSden araçsal öfke, tepkisel öfke ve öfke kontrolü ve toplam öfke olmak üzere dört farklı boyutta puan elde edilmektedir. Orijinali model alınarak yaş, cinsiyet, doğum sırası, kardeş sayısı, arkadaş sayısı, arkadaş ilişki türüne göre AARS puanlarının analizi yapılmıştır. Araştırmada sırasıyla Türkçe dilsel eş değerlik, güvenirlik ve geçerlik analizleri ayrı ayrı çalışma grupları ile gerçekleştirilmiştir. AARSnin Türkçe formu uygulamalarına toplam beşyüzaltmışdokuz (306 kadın, 263 erkek) kişi katılmıştır. Dilsel eş değerlilik çalışmasında önce İngilizce, iki hafta kadar sonra Türkçe form (N=40 lise, N=68 ergen) uygulanmış ve puanlar arasında ilişki, puan ortalamaları arasında da anlamsız sonuç elde edilerek bir Türkçe form elde edilmiştir. Güvenirlilik çalışmaları kapsamında (N=529, 316 kız, 223 erkek) ergen ve yetişkin çalışma grupları için ayrı ayrı test tekrar test ve iç tutarlılık analizleri yoluyla güvenirlik sınaması yapılmıştır. İstatistiki olarak anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Geçerlilik kapsamında yapı geçerliği (madde toplam, madde hariç ve madde ayırt edicilik analizleri) yapılmıştır. Elde edilen anlamlı istatistiki sonuçlara göre testin geçerli olduğuna hükmedilmiştir. Sonuç olarak, Ergen Öfke Değerlendirme Ölçeği (AARS)nin Türkçe formunun onikiyirmiüç yaş aralığında kullanılabileceği düşünülmektedir.

An individual s activities are closely related with his/her communication abilities. One s awareness of his feelings and needs and to what extend he can control such feelings are the key factors which effect communication abilities. Webster (1996) defines anger as, a strong emotion; a feeling that is oriented toward some real or supposed grievance. Its synonyms are rage, displeasure, wrath. Adolescence is a very important period in one s life because it is when individuals start to have a place in the adult world, and when they create their own relation manners. The focus of this study is to create a version of a tool, which is originally developed in English and designed for a different culture. The current study adapted the scale to another culture in order to measure one of our fundamental feelings. Th e Adolescent Anger Rating Scale (AARS) is developed in 1994 by DeAnna McKinnie Burney in the United States of America. This article discusses and analyzes the AARS s reliability, validity and Turkish linguistic equivalence in detail. The AARS scores are reported for total anger score and three subscales measuring the aspects of the adolescent s typical anger response pattern as: Instrumental Anger, Reactive Anger, and Anger Control. A group of 569 adolescents from different backgrounds, aged between 13-23 years, participated in the study (Togan, 2006). The study provided significant statistical data for the Turkish version of the scale.
A service for emotion management: Turkish version of the adolescent Anger Rating Scale (AARS)
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları