Türkiye’de çevre kirliliğine yol açan unsurların önlenmesi çerçevesinde yeşil vergi - Fındık, Muhammet Saadettin (My University, 2007)
TÜRKİYE’DE ÇEVRE KİRLİLİĞİNE YOL AÇAN UNSURLARIN ÖNLENMESİ ÇERÇEVESİNDE YEŞİL VERGİ Günümüz dünyasında iktisadi büyüme, enerji ve doğal kaynakların giderek daha fazla tüketimi, atık miktarının ve kirliliğin artışı çevre üzerindeki baskıları giderek arttırmaktadır. Son yıllarda artarak devam eden çevre kirliliğinin küresel ısınmaya, asit yağmurlarına ve benzeri problemlere yol açtığı tartışılmaktadır. Bu nedenle, çevreyi korumak için önlemler alınmadıkça, insanlığı ciddi çevresel problemlerin ve zor günlerin beklediğinin kabul edilmesi gerekmektedir. Avrupa Birliği’ne üye ülkeler çevre kirliliğini, ciddi ve çözülmesi gereken bir problem olarak görmüş ve problemin çözümü için çeşitli politikaları uygulamaya koymuştur. Bu politikalardan en çok dikkat çekeni, yeşil vergilerdir ve kullanım alanı her geçen gün artmaktadır. Türkiye, günümüz anlamında çevre sorunlarıyla geç karşılaşan bir ülke olmasına rağmen, çevre sorunlarının boyutları giderek artmaktadır. Özellikle 1970 sonrasında hızlı kentleşme, kentsel çevre sorunlarında tehlikeli artışları ortaya çıkarmıştır. Çevre ile ilgili son derece kabarık bir mevzuat olmasına rağmen, sorunların boyutları da artmaktadır. Sorunların artmasıyla birlikte politikalar üretilmeye başlandığını söyleyebiliriz. Çalışmamızda çevre ve çevre sorunları konusunda bir

verilerek, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde çevreyi korumak için ne tür vergilerin kullanıldığı ve ülkemizde uygulanan çevre politikası ve bunlardan da vergi politikasının incelenmesi amaçlanmıştır. SUMMARY GREEN TAX WITHIN THE TERMS OF PREVENTING FACTORS LEADING TO ENVIRONMENTAL POLLUTION IN TURKEY In our present world, economical growth, consumption of energy and natural resources more and more, increase of waste amount and pollution increase the pressures upon the environment gradually. It is discussed that the environmental pollution has been continued increasingly in recent years led to global warming, acid rains and similar problems. Therefore, unless precautions for protecting environment are taken, it has to be admitted that serious environmental problems and difficult days are waiting for humanity. Countries that are members of European Union has seen the environmental pollution as a problem which is serious and needed to be solved and put several policies for the solution of this problem into practice. The one which is drawn most attention among these policies is the green taxes and usage area is increasing with each passing day. Although Turkey is a country encountered late with the environmental issues in terms of present day, dimensions of environmental issues increase gradually. Particularly fast urbanization after 1970 exposed dangerous increases in urban environmental issues. Although there is an extremely raised legislation in connection with the environment, the dimensions of the issues also increase. Together with the increase of dimensions of issues, we can say policies are being started to be generated. As a summary in environment and environmental problems is being given in our study, it is aimed at examination of which kind of taxes are used in protecting environment in the countries which are member of the European Union and the environmental policy applied in our country and among these the tax policy.
Keywords: Çevre Kirliliği; Vergilendirme; Yeşil Vergi