Bulkaz Dağı’nın (Uşak) flora ve vejetasyonunun incelenmesi - Dönmez, Mehtap (My University, 2005)
BULKAZ DAGI'NIN (UŞAK) FLORA VE VEJETASYONUNUN INCELENMESI Araştırma alanımız olan Bulkaz Dağı Uşak İli-Sivaslı İlçesi sınırları içinde kalmaktadır. Alanın denizden yüksekliği 900-1800 m.'ler arasında değişmektedir. Kahverengi orman topraklarının geniş yer bir alanı kapladığı araştırma bölgemizde diğer toprak grupları, kireçsiz kahverengi orman toprakları ve kırmızımsı kestanerengi topraklardır. Araştırma bölgesinden 74 familyaya ait 860 bitki taksonu toplanmıştır. Bu bitkilerin floristik bölgelere dağılımı: Akdeniz kökenli % 15, Iran-Turan kökenli % 12, Avrupa-Sibirya %8, geniş yayılışlı % 18, yayılışı belli olmayan türler % 46, Türkiye için endemik olan türler % 5 oranındadır. Toplam endemik tür oranı ise % 13,7 dir. Araştırma alanının vejetasyonu Braun-Blanquet (1932) metodu kullanılarak yapılmıştır. Araştırma alanında aşağıda belirtilen orman ve çalı vejetasyonu tesbit edilmiştir. Bunlar; Üstsınıf:Querco-Fagea Fukarek et Fabijanik, 1968. Sınıf :Quercetea pubescentis (Oberd, 1948) Doing Kraft, 1955. Ordo :Querco-Cedretalia libani Barbero, Loisel,Quezel, 1974. Alyans:Abieto Cedrion Quezel ve ark.1979. Orman Vejetasyonu Birlikleri: 1.Sileno phrygiae-Pinetum nigrae ass.nova. 2.Stachyo arvensi-Pinetum brutiae ass.nova. 3.Senecio castagneani-Quercetum pubescentis ass.nova. 4.Centaureo cyani-Quercetum cerridis ass.nova. 5.Centaureo olympici-Quercetum macrolepidis ass.nova. 6.Paronychio chionaeae-Juniperetum excelsae ass.nova. Çalı Vejetasyonu Birlikleri: 7.Pino sylvestri-Quercetum cocciferae ass.nova. 8. Astragalo trojanis-Cistetum laurifoli ass.nova.

FLORA AND VEGETATION INVESTIGATION OF BULKAZ MOUNTAIN(UŞAK) The area of investigation namely Bulkaz Mountain is located within Sivaslı county of Uşak. There are limness brown soils and reddish brownsoils. The brown forest soils cover up the largest part of this area.The altitude of the area is between 900-1800 m. 860 plant taxa beloging to 74 families were collected from the area. The disribution of these plant taxa with respect to the floristic regions are as follows: 12 %Irano-Turanian, 15 % Mediterranean, 8 % Euro-Siberian, 18 % widespread, 46 % of these is unknown and 5 % of this taxa is endemik for Turkey. Total endemik taxa are 13,7 %. Braun-Blanquet (1932) method was used to investigate the vegetation of the area and classfication the plant associations. There are two vegetation types in this area. These are as follows: Superclassis:Querco-Fagea Fukarek et Fabijanik, 1968 Classis :Quercetea pubescentis (Oberd, 1948) Doing Kraft, 1955 Order :Querco-Cedretalia libani Barbero, Loisel,Quezel, 1974 Allience :Abieto Cedrion Quezel ve ark.1979 Associations of Forest Vegetation 1.Sileno phrygiae-Pinetum nigrae ass.nova. 2.Stachyo arvensi-Pinetum brutiae ass.nova. 3.Senecio castagneani-Quercetum pubescentis ass.nova. 4.Centaureo cyani-Quercetum cerridis ass.nova. 5.Centaureo olympici-Quercetum macrolepis ass.nova. 6.Paronychio chionaeae-Juniperetum excelsae ass.nova. Associations of ShrubVegetation 7.Pino sylvestri-Quercetum cocciferae ass.nova. 8. Astragalo trojanis-Cistetum laurifoli ass.nova.
Keywords: Biyoloji