İnsan sûresi tefsiri ve cennet tasvirleri - Yazıcı, Mehmet (My University, 2009)
TEZ ÖZETİ İNSAN SÛRESİ TEFSİRİ VE CENNET TASVİRLERİ “İnsan Sûresi Tefsiri ve Cennet Tasvirleri” ismini taşıyan bu yüksek lisans tezinde, İnsan Sûresi konulu tefsir yöntemiyle ele alınmış ve sûrenin ağırlıklı konusunu teşkil eden cennet tasvirleri daha detaylı bir şekilde incelenmiştir. Tez, bir giriş ve üç bölümden teşekkül etmektedir. Giriş kısmında tefsir, konulu tefsir, sûre tefsiri, İnsân sûresi hakkında genel malumat ve sûrede geçen garip lafızlar ele alınmıştır. İnsanın yaratılması ve mükellef tutulması başlığını taşıyan birinci bölümde, insanın yaratılışı, yaratıldığı madde, insanın sorumlu olması ve görme ve işitme duyularıyla donatılması incelenmiştir. Tezin esas kısmını oluşturan ikinci bölümde, cenneti hak eden iyi kulların özellikleri, cennetin mahiyeti ve sûredeki cennet tasvirleri ayetler çerçevesinde ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise vahyin nüzûlü esnasında Hz. Peygamber’in karşılaşmış olduğu sıkıntı ve eziyetler karşısında Allah’ın Peygamber’e ve onun şahsında müminlere yapmış olduğu teselli mahiyetinde ilahî tavsiyeler incelenmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlar, sonuç kısmında belirtilmiştir. Buna göre, insanın Allah’ın hidayetine olumlu cevap vermesi halinde cennetle mükâfatlandırılacağı, bu mükâfatın mahiyetinin ise bu dünyada tam olarak bilinemeyeceği sonucuna varılmıştır. Ayrıca konulu tefsir yönteminin bir sûreyi bütüncül bir bakışla anlamada iyi bir metod olduğu da görülmüştür.

EXEGESİS OF THE INSAN SURA AND DESCRİPTİONS OF THE HEAVEN In this thesis by name “Exegesis of the Insan Sura and Descriptions of the Heaven” I discussed Insan sura in terms of topical exegesis and studied descriptions of the heaven that constitute essential ıssue of the thesis in detail. This thesis is consist of one introduction and three sections. In the ıntroductory section I discussed exegesis, topical exegesis, exegesis of sura, general knowledges about the Insan sura and unknown (garip) wordings. In the first section by name creation of human being and his holding responsible I dealt with creation of human, the matter in which created, responsibility of human, his equipment with senses of seeing and hearing. In the second section that constitute essantial part of thesis I surveyed characters of good servants who deserved the heavan. And in the third section I discussed divine recommendations. These recommendations came as solace for Prophet and muslims who exposed to troubles. I addressed conlusions I got it in the conlusion. According to these conlusions, human will be rewarded with heaven if had acceptanced the divine message. The essence of this reward cannot be known in that world. And method of topical exegesis is a good method in the understanding of a sura.
Keywords: İslam Dini; Sureler; Tefsir