Genç erkek basketbolcularda ısınmada kullanılan ön yüklenme aktivitesinin patlayıcı güç performansına akut etkileri - AGOPYAN, ANİ (My University, 2022)
ve durarak uzun atlama performanslarına olan akut etkileri incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma kapsamına en az iki yıldır alt yapı liginde oynayan 13 erkek basketbolcu (16,80±1,08 yaş/yıl) katılmıştır. Araştırmada ön test-son test deneysel desen kullanılmıştır. İlk test gününde; tüm katılımcıların antropometrik ölçümleri yapılmış ve back squat hareketinde 1 tekrar maksimum (1-TM) değerleri belirlenmiştir. İkinci gün ise sporcuların 7dk’lık süre ile uyguladıkları sabit bir dinamik ısınma modeli sonrasında, dikey sıçrama performans ölçümleri 1dk’lık dinlenme ile 2 kez kaydedilmiştir. Ardından sırasıyla, sporculara paralel back squat hareketi yüklenmenin şiddeti %85x3-TM olacak şekilde uygulatılmış; 8 dk’lık pasif dinlenme sonrasında, 1’er dk’lık dinlenme aralıkları ile 2 kez dikey sıçrama performansları (dikey sıçrama yüksekliği, süresi, hızı ve gücü) ölçülmüştür. 48 saat ara verilip üçüncü gün aynı model durarak uzun atlama performansının belirlenmesi için de uygulanmıştır. İstatistiksel değerlendirmelerde; Wilcoxon işaretli sıralar testi, Spearman korelasyon ve etki büyüklüğü (EB) analizleri kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p< .05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Ön yüklenme aktivitesi, dikey sıçrama performans bileşenlerinde [dikey sıçrama yüksekliği (EB= .06), süresi (EB= 0.5), hızı (EB= .0) ve gücü (EB= .04) ve durarak uzun atlama mesafesinde (EB= .04) kondisyonlanma öncesine göre istatistiksel açıdan anlamlı bir etki yaratmadığı belirlenmiştir (p> .05). Sonuçlar: Araştırmamamızda kullandığımız ön yüklenme aktivitesinin şiddeti ve dinlenme aralıkları, genç erkek basketbolcularda dikey ve yatay yöndeki patlayıcı gücün akut olarak değişiminde bir etki yaratmamıştır. Ancak negatif bir etki yaratmaması nedeniyle, %85x3 TM back squat hareketi ile uyguladığımız egzersiz, genç basketbolcularda sportif performansın geliştirilmesine yönelik tamamlayıcı nitelikte farklı bir antrenman modeli olarak kullanılması önerilebilir.
Acute effects of pre-loading exercise in warm-up for young male basketball players on explosive power performance
Keywords: Ön yükleme aktivitesi; Sıçrama; Kuvvet; Pre-load exercise; Jump; Power