Astımlı çocukların benlik saygıları ve annelerinin duygu dışavurum düzeylerinin değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Amaç: Bu çalışmanın amacı astımlı çocukların benlik saygılarının incelenmesi ve annelerinin duygu dışavurumu düzeyinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Astım tanısıyla takip edilen 65 çocuk, kronik hastalığı bulunmayan 76 çocukla karşılaştırılmıştır. Psikopatoloji varlığı Çocuklar İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesiyle, genel davranış sorunları Çocuk ve Gençler İçin Davranış Değerlendirme Ölçeğiyle değerlendirilmiştir. Ek olarak çocuklara Piers Harris Çocuklarda Öz Kavramı Ölçeği ve annelerine Duygu Dışavurum Ölçeği uygulanmıştır. Gruplar karşılaştırılırken ki-kare ve student’s t testi kullanılmıştır. Değişkenler arası ilişkiler Pearson bağıntı analizi ile incelenmiştir. Bulgular: Astımlı çocuklarda psikiyatrik tanı alma sıklığının (p=0,00) ve davranış sorunlarının (p<0,01) daha fazla olduğu görülmüştür. Astımlılarda benlik saygısı düzeyi kontrol grubu ile benzerlik göstermekle birlikte anne duygu dışavurumu arttıkça çocukların benlik saygısının düştüğü saptanmıştır (r=-0,38, p=0,002). Annelerin duygu dışavurum düzeyi astım grubunda daha yüksek bulunmuş (p=0,006), çocukta psikiyatrik tanı alma ve davranış sorunları sıklığı ile ilişkili olduğu görülmüştür. Çıkarımlar: Astım varlığı benlik saygısını doğrudan etkilememekle birlikte eşlik eden psikiyatrik bozukluklar, duygusal ve davranışsal sorunlar ve annenin duygu dışavurumunun fazla olması çocukta benlik saygısının azalmasına neden olmaktadır.

Aim: The objective of this study is to evaluate the self-esteem levels of asthmatic children and the maternal emotional expressiveness. Material and Method: Sixty-five children and adolescents with the diagnosis of asthma were compared with a control group of 76 children, without a chronic illness. Presence of psychopathology was evaluated by Kiddie-Schizofrenia Affective Disorders Schedule, behavioral problems were assessed by Child Behaviour Checklist. Additionally, Piers Harris Self- Esteem Inventory and Expressed Emotions Questionnaire were administered to children and adolescents and to their mothers, respectively. In order to compare the groups, chi square and student’s t-tests, and to assess the relationship between the variables Pearson’s correlation analyses were used. Results: Psychiatric diagnoses (p=0.00) and behavioral problems (p<0.01) were encountered more frequently in children with asthma. Although self-esteem levels of asthmatic children were similar to those of the control group, as maternal emotional expression increased, children tended to have lower self esteem levels (r=-0.38, p=0.002). Maternal emotional expression levels were found to be higher in the asthma group (p=0.006) and it showed positive correlation with the presence of psychopathology and behavioral problems in the children. Conclusions: Although self-esteem was not directly affected by the presence of asthma, co-occurrence of psychiatric disorders, emotional and behavioral problems, and high maternal emotional expressiveness result in decreased self-esteem in children.
The relationship in between self-esteem levels and the mothers’ expressed emotion in children wıith asthma
Keywords: Pediatri; Psikiyatri; Davranış Bilimleri; Psikoloji