Titanyum dioksit (TİO2) nanopartikülünün galleria mellonella (l.) (lepıdoptera: pyralıdae)’ nın gelişimine ve hemositlerine etkisi - Canlı, Gözde (My University, 2017)
TİTANYUM DİOKSİT (TiO2) NANOPARTİKÜLÜNÜN Galleria mellonella (L.) (LEPIDOPTERA: PYRALIDAE)’ NIN GELİŞİMİNE VE HEMOSİTLERİNE ETKİSİ Titanyum dioksit nanopartikülü; gıda, kozmetik, boya endüstrisi ve medikal uygulamalar gibi oldukça çeşitli alanlarda kullanılan bir maddedir. Bu geniş kullanım alanına rağmen toksik özellikleri tam olarak bilinmemektedir. Büyük bal mumu güvesi, Galleria mellonella, fizyolojik çalışmalar için iyi bir model organizmadır ve laboratuvar koşullarında kolaylıkla üretilir. Çalışmamızda, ikinci larval evreden itibaren 100, 500, 1000, 3000 ve 5000 ppm dozlarında TiO2 nanopartikülü eklenen petekler ile beslenen büyük balmumu güvesi, G. mellonella’nın hemositlerinde, mitotik indeks, mikronükleus durumu, enkapsülasyon ve melanizasyon tepkileri araştırıldı. TiO2 nanopartikülü uygulamasına bağlı olarak, tüm dozlarda canlı hemosit sayısının azaldığı, nekrotik hücre sayısının 3000 ppm dozunda önemli oranda arttığı belirlendi. Mitotik indekste, kontrol grubuna göre TiO2 nanopartikülünün tüm dozlarında yüzdesel olarak düşüş ortaya çıktı. Mitotik indekste, 100, 3000 ve 5000 ppm dozlarında görülen düşüşler istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Mikronükleus oluşumunda ise TiO2 nanopartikülünün 100 ppm dozunda yükselme tespit edildi. Güçlü enkapsüle olmuş boncuklar değerlendirildiğinde genel olarak dozların büyük bir kısmında artış olduğu anlaşılmış, 3000 ppm dozundaki yükselmenin istatiksel olarak anlamlı olduğu görülmektedir. TiO2 nanopartikülünün tüm dozlarında melanize olmamış boncuk sayısında azalma gözlendi.

EFFECTS OF TITANIUM DIOXIDE (TiO2) NANOPARTICLE ON DEVELOPMENT AND HEMOCYTES OF Galleria mellonella (L.) (LEPIDOPTERA: PYRALIDAE) Titanium dioxide nanoparticle are used in great varieties of fields such as food industry, cosmetic industry, paint industry and medical applications. However, toxic effects of titanium dioxide nanoparticles are not known thoroughly. The greater wax moth, Galleria mellonella is a model organism for biological and physiological studies because of the fact that can easily be produced in laboratories. In our study, mitotic index, states of micronuclei, encapsulation and reactions of melanization in the hemocytes of the greater wax moth, G. mellonella which was fed with honeycombs loaded with doses of 100, 500, 1000, 3000, and 5000 ppm TiO2 nanoparticles since the second larval stage have been researched. Through the application of TiO2 nanoparticles, it has been found that while the number of living hemocytes is decreasing at all doses, at the dose of 3000 ppm the number of necrotic cells is increasing significantly. Results showed that, a decrease occured in mitotic index at the doses of 1000, 3000, and 5000 ppm while an increase at the formation of micronuclei has been found at the dose of 100 ppm. While strong encapsulation response is increasing significantly at the dose of 3000 ppm, a decrease in the number of non-melanized beads has been observed at all doses.
Keywords: Biyolojik özellikleri; Titanyum dioksit