Yönetici hemşirelerde zaman yönetimi - Sayan, İlknur (My University, 2005)
Zaman, yönetimin temel kaynaklarından biridir. Zamanı iyi yönetebilen yönetici hemşire, daha çok iş yapar ve zamandan tasarruf sağlayarak iş tatmini, iş kalitesi de artar. Araştırma, İstanbul ilindeki Asker Hastanelerde Mayıs-Kasım 2005 tarihleri arasında 100 yönetici hemşire ile zaman yönetimini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Veri toplama aracı olarak, yönetici hemşirelerin tanıtıcı ve mesleki özelliklerini içeren bilgi formu ile zaman yönetimi anketi kullanılmıştır. Veriler aritmetik ortalama, yüzdelik hesaplama, Kruskal Wallis testi, Mann Whitney-U testi, Ki-Kare testi ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; yönetici hemşirelerin zaman yönetim düzeyi (2.16 ± 0.39), yetki devri düzeyi (2.33 ± 0.71) zaman yönetim tekniklerini kullanma düzeyi (2.23 ± 0.60), planlama düzeyi (2.42 ± 0.63), öncelikleri belirleme düzeyi (2.40 ± 0.81), zaman tuzakları düzeyi yüksek (2.01 ± 0.21) bulunmuştur. Yönetici hemşirelerin zaman yönetimi ortalama puan ile alt grup puanları arasındaki korelasyonları anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Yönetici hemşirelerin yaş, medeni durumu, eğitim durumu, yönetici olarak çalışma süresi, çalışılan kurumdaki personel sayısı, kullanılan zamanın yeterli olma durumu ile zaman yönetimi düzeyleri ve yetki devri, zaman yönetimi teknikleri planlama, öncelikleri belirleme, zaman tuzakları arasında karşılaştırılmış ve istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmazken, çalışılan hastane, çalışma süresi ile zaman yönetimi düzeyleri ve yetki devri, zaman yönetim teknikleri, planlama, öncelikleri belirleme, zaman tuzakları arasında istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlılık bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar ışığında; yönetici hemşirelerde zamanın etkin ve verimli yönetimini sağlamak için yol gösterecek öneriler getirilmiştir.

NURSE MANAGERS AND TIME MANAGEMENT Time is one of the essential concepts in management. Succesfully managing time, a nurse will be able to do more work and save time, resulting in improved job satisfaction and service quality. The research was planned descriptively and was carried out with 100 nurse managers in Military Hospitals in Istanbul city from May to November 2005, with the aim of investigating time management. As data collection tools, information forms including descriptive and professional characteristics of nurse managers and time management questionnaires were used. Data were assessed using arithmetic percentages, percentage calculations, Kruskal Wallis test, Mann Whitney-U test, and Chi-square test. As a result, nurse managers’ scores of time management, (2.16±0.39), devolution of authority as (2.33±0.71), use of time management techniques (2.23±0.60), planning (2.42±0.63), determining priorities (2.40±0.81), time traps (2.01 ± 0.21) were found to be high. The correlation between nurse managers’ average time management score and sub-group scores were statistically higher. There were no statistically significant differences between variables of age, marital status, education, managerial experience, number of personnel in the worked institution, adequacy of allocated time and time management level and devolution of authority, time management techniques, planning, determining priorities and time traps. However, the differences between worked hospital, working hours and time management level and devolution of authority, time management techniques, planning, determining priorities and time traps were statistically significant. In light of the obtained results, suggestions were made to guide nurse managers in effectively and efficiently managing time.
Keywords: Hemşirelik_Yönetim; Zaman Yönetimi_Hemşireler