2000 yılı sonrası türk fotoğraf sanatçılarının eğilimleri - Ayıtkan, İhsan (My University, 2011)
2000 Yılı Sonrası Türk Fotoğraf Sanatçılarının Eğilimleri ÖZET Bu tez 2000 yılı sonrası fotoğraf yarışmalarının sonuçlarından çıkarılacak Türk fotoğrafçılarının yaptıkları işler ve bu işler sonucunda oluşturulan porfolyolar incelenerek bir anket eşliğinde yorumlamalar yapmak bu yorumlamaların doğruluğu konusunda örneklem ilişkileri içinden ispat sağlayabilmek ve bu yorumlar doğrultusunda yanlışlıkları düzeltebilmek için gerekli düşünceleri içermektedir. Bu bilimsel anketin dışında incelenen internet kaynaklı ya da kitap kaynaklı bilgiler ve söyleşi sonucunda bir takım işlenmiş bilgiler oluşmuştur. 2000 sonrası Türkiye’de yapılan yarışmalar; almanaklar, dergiler ve 50 kişilik örneklemin kendi beyanları ile oluşturulan bir bilgi bankasının işlenmesi sonucunda oluşturulmuştur. Burada örneklemlerden fotoğraflar ve bir anket doldurulması istenmiş bu anket içerisinden kişilerin demografik değişiklikleri (eş, çocuk vs.) meslekleri, eğitimleri, kullandıkları makineler, yaptıkları uygulamalar üzerinden işlenen bir takım bilgiler ve yöntemlerin sonuçlandırılması şeklinde yapılmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda yarışmalardan yola çıkılması sebebi ile Türkiye’deki fotoğraf sanatına bakışlar ve yorumları içeren ek bir bölüm işlenmiştir. Kişilere sorulan fotoğraf eğilimleri yorumu bölümünde örneklem fotoğrafçıların aldıkları eğitim kültürleri doğrultusunda cevaplar gelmiştir. Burada yurtdışı yarışmalara katılım sağlayan fotoğrafçılar ve dış kaynakları daha çok inceleyen fotoğrafçılar daha esnek görüşlerle dijitalleşmeye yakın görünürken, iç kaynaklarla beslenen ve geleneksel fotoğraf eğitimi almış fotoğrafçılar daha oynanmamış, çekimde bitirilmiş fotoğraflara sıcak bakmakta ve fotoğrafı bu şekilde üretmektedir. Bu tezin sonuçları insanların dijitalleşen hayatta verdikleri tepkiler ve sonuçları yönünde bakış açımızı geliştirmiştir. Burada uygulanan anketler sonucunda hep şifahen söylenen bazı konuların gerçekliliği örneklem üzerinde ispat edilmiş olup buradaki bilgiler yeni başlayacaklara bir takım yardım ve kaynak olma yönünde oluşturulmuştur. Tendencies Of Turkish Photograph Artists After 2000

This dissertation incorporates reflections on works by Turkish photographers departing from photography contests of 2000 and on; portfolios deriving from those contests will be evaluated coupled with a questionnaire on the topic. It will try to proof interpretations and suggest ways to correct past mistakes by taking those interpretations as guidance. Besides this scientific questionnaire, related internet sources and other references, as well as various interviews are researched in order to collect information. Photography contests of post-2000 Turkey are investigated via a databank formed by reviewing almanacs, magazines and answers to above mentioned questionnaires by 50 subject samples. Subjects are asked to give photographs and fill the questionnaire with their demographic changes, career paths, education, cameras they used and their special practices. In an annex, perspectives and interpretations on art of photography in Turkey are given. When we asked photographers that we take in our sample about their approaches to photography, we received answers based on their educational culture. In this section, we observed that photographers who participate in contests abroad and who are open to foreign resources have more flexible views about their art, and they are more open to digitalization; whereas traditionally educated photographers who take their roots from their locality are more akin to little or not processed photographs; they keep producing in this manner. The results of this thesis has improved our perspective for peoples reactions against the digitalizated life and their effects. As a result of the applied questionnaires, some subjects that only are said have proved with the subject sample, and the information formed as a source and help for the beginners.
Keywords: Fotoğrafçılık