İnternete genel bir bakış ve internet üzerinden satış uygulaması - Açılan, Yonca (My University, 2002)
İNTERNETE GENEL BİR BAKIŞ VE İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞ UYGULAMASI Değişimin üç unsuru dünyamızı şekillendiriyor. Bunlardan ilki, küresel pazarda ticaretin önündeki engellerin azalması, ikincisi; teknolojideki ilerlemenin internet ile hızlanması ve son olarak da bu iki unsurdan yararlanmayı bilen yeni bir tüketici tipinin ortaya çıkmasıdır. Teknolojideki ilerleme deyince ilk akla gelen bilgisayar teknolojisi, insanoğlunun düşünce gücünü ve belki de bazı alanlarda onun yerini almaya aday bir teknolojidir. Bilgisayar teknolojilerinde ve dolayısıyla internette son yıllarda yaşanan gelişmeler, ticari şirketlerin yapılarını yeniden gözden geçirmelerini ve elektronik ticaretin gerekliliklerini anlamalarını gerektirmektedir. Bugün internet hemen hemen tüm sektörlere egemen durumdadır. İnternet sayesinde her şey, her an elektronik ortamda var olacaktır. İnternete erişimin en önemli yolu olma özelliğini kazanan web, Elektronik ticaret için vazgeçilmez ve ucuz bir yöntem haline gelmiştir. Elektronik ticaret geliştikçe, müşterileriyle ilişkilerini sağlamlaştırmak için İnternet'in yaratıcılığından yararlananlar sadece aracılarla sınırlı kalmayacaktır. En başarılıları, e-ticaret'i sadece elektronik bir yazarkasa olarak görmeyen tüccarlar olacaktır. Evet, satış son hedeftir, ama satış on-line müşteri deneyiminin sadece bir yüzüdür. Bazı şirketler müşterileriyle daha önce imkansız olan bir biçimde ilişki kurabilmek için internet'ten yararlanacaklar ve işin satış yanını sadece internet'te bulunan bir özel hizmetler dizisine dönüştüreceklerdir. Eski ekonomi faaliyetlerinde amaç bir ve birkaç ürün yapıp bunları müşterilere satmaktı. Burada odak noktası üründü. Yeni ekonomi faaliyetlerinde amaç ise bir ürünü kullanarak çok miktarda sadık müşteri kazanmak ve daha sonra da bu müşterilere birçok başka ürünü satmak veya aracılık etmektir. İşte bu yüzden odak noktası müşterilerdir.

GENERAL VIEW TO INTERNET AND SALE APPLICATION ON THE NET There are three elements of diversity forms our world. Diminishing difficulties of the trade in Global Market is the first element, secont one is; the improvement of the technology by the help of the internet, and the last one is a new kind of consumer type who knows how to benefit from these above mentioned elements. Computer Technology; is the first thing that we remind about Technological Improvement, and it is a candidate technology as a substitude for human mind power also is a substitude in some areas instead of human being. Improvements in recent year at the Computer Technologies and cosequently at the internet, forced the firms to look over to their structures and understood the necessity of the electonic trade. Today internet is almost sovereign in all sectors. All thing are going to be in Cyber Space at any moment by the help of internet. WEB has became the most important way of connecting to the internet and also has became a necessary, cheapest method for the users. The trader, who is not going to be think that the e-trade is only a cash-carrier, is will be the most successfull one. Yes, Selling is the target, but is only the one face of the online customer experience. Some fims will try a new way, which hasn't been possible and tried by someone before, to establish a relation between their customers and they're going to transform the sale into special service series just only in internet. In the former Economic activities the aim was to produce one or more products and trying to sell them to their customers, here Product was the focal point. Now in new Economic activities aim is to gain more faithful customers by using one product and afterwards try to sell other products to them or being intermediary for any transcations. That is why the Customers are the focal point for the firms.
Keywords: Elektronik Ticaret; Genel yönetim; İnternet; Pazarlama yönetimi; Satış yönetimi