GÖZLEME DAYALI ÇALIŞMALARDA PROPENSITY SKOR VE BİR UYGULAMA - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Gözleme dayalı olarak yapılan çalışmalarda birimlerin deney ve kontrol gruplarınaatanması sırasında araştırmacının kontrolü yoktur. Bu durum, birimlerin hem demografiközellikleri hem de ortak değişkenleri bakımından birbirlerinden farklılık göstermesine,dolayısı ile yapılacak olan tahminlerin hatalı olmasına neden olacaktır. İşleyim etkisiningözlenen ortak değişkenlere göre koşullu olasılığı olarak ifade edilen Propensity Skor, ikigruptaki birimleri, kullanılan değişkenler bakımından dengeleyerek hatanın azalmasınısağlamaktadır. Yapılan çalışmaya, denizcilik sektörü gemi inşaat ve bakımında faaliyetgösteren KOBİ’ler dahil edilerek ISO 9001:2000 KYS belgesi sahipliğinin memnuniyet,aidiyet ve kobi çalışanlarının sorunları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılıkgösterip göstermediği test edilmiştir. Aynı sermaye büyüklüğüne ve aynı sayıda iş görensayısına sahip ISO 9001:2000 KYS belgesine sahip olan ve olmayan KOBİ’ler uygulamakonusu olarak tercih edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda propensity skorların sapmalarıazaltarak sonuçları daha anlamlı hale getirdiği görülmüştür. Propensity Eşleştirmesiyapmadan önce ISO 9001:2000 KYS belgesi sahibi olan ve olmayan KOBİ çalışanlarıarasında “Memnuniyet”, “KOBİ Çalışanlarının Sorunları” açısından anlamlı bir farklılıkçıkarken, “Aidiyet” açısından anlamlı bir farklılık çıkmamıştır. Propensity Eşleştirmesiyapıldıktan sonra ise yukarıda ifade edilen İki ayrı KOBİ çalışanları arasında“Memnuniyet”, “KOBİ Çalışanlarının Sorunları” ve “Aidiyet” açısından farklılıklarınanlamlı olarak ortaya çıktığı görülmüştür. Çalışma sonucuna göre, özellikle tıp alanındayoğun olarak kullanılan Propensity Skorların Sosyal Bilimlerde de güvenlekullanılabileceğinin belirtilmesi yerinde olacaktır.

The researcher has no control over the units which are assigned to experiment and control groups in the studies based on the observation. This situation will result in the differences of the units in terms of both demographic features and covariates thus there is the possibility of deviations in the estimations. The Propensity Score, expressed as the conditional probability of the effect of the action relative to the observed common variables. This scores balance the units in both groups and reduces in the estimation. For the study, two kinds of SMEs were chosen. On the one side, there are SMEs that has ISO 9001:2000 QMS on the other side; there are SMEs that doesn’t have it. They both have the same capital growth and the same number of employer. How the “satisfaction, belonging and the problems of the SME workers” feelings of employers working in these SMEs differ in the SMEs that have ISO 9001:2000 QMS document and the SMEs that doesn’t have this document? As a result, in the test results carried out before propensity matching, the outcome was: between the employers who have ISO 9001:2000 QMS and the ones who don’t, there is a meaningful difference in terms of “satisfaction and the problems of the SME workers”. However, there is not a meaningful difference in terms of belonging. After propensity matching is carried out, among the SME workers mentioned above differences are meaningful in terms of “satisfaction, belonging and the problems of the SME employers.
PROPENSITY SCORE IN OBSERVATIONAL STUDIES AND AN APPLICATION
Keywords: Arkeoloji; İş; İletişim; İktisat; Tarih; Uluslararası İlişkiler; İşletme; Psikoloji; Sosyoloji