Hastanelerin bilgi teknolojileri / sistemleri yeniliklerine hazır bulunuşluğuna etki eden faktörlerin yönetici bakış açısı ile değerlendirilmesi - Şişman, Nur (My University, 2013)
Sağlık bilişimi alanındaki gelişmeler doğrultusunda kaynakların etkin ve verimli kullanımı için örgütsel hazır bulunma durumu önemlidir. Bu araştırmanın amacı hastane yöneticileri perspektifinden hastanelerin bilgi teknolojileri ve sistemleri yeniliklerine hazır bulunma durumlarını etkileyen faktörleri değerlendirmektir. Araştırma verileri, yüz yüze görüşme tekniği ile örgütsel bilgi teknolojileri ve sistemleri yeniliklerine hazır bulunma ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Ölçek Türkçe’ye çevirilerek uyarlanmıştır. Bu tanımlayıcı araştırmada 127 üst düzey yönetici (K/ E:36/ 91, Ort:41.42±9.19 yaş), 115 bilgi sistemleri yöneticisi (K/ E: 18/ 97 Ort: 31.12±6.04 yaş) ile görüşülmüştür. Araştırmaya katılan özel hastanelerin ölçeğe ait genel ve alt boyut puan ortalamaları birbirine yakın bulunmuştur. Üst düzey ve bilgi sistemleri yöneticilerinin hazır bulunma düzeyi değerlendirmelerini ifade eden ölçeğe ait genel ve alt boyut puanları karşılaştırıldığında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Bununla birlikte, yönetim ve tıbbi verilerin tamamen elektronik ortamda olduğu hastanelerde hazır bulunma düzeyi yüksektir. Hastane yöneticileri, çalıştıkları kurumların bilgi teknolojileri ve sistemleri yeniliklerine hazır bulunma düzeylerinin iyi ve yeterli olduğunu belirtmiştir. Bu sonuç, sağlık sisteminde sağlık bilişimi uygulamalarının kullanımının teşvik edilmesi ile ilişkilendirilebilir. lık bilgi teknolojileri ve sistemleri, örgütsel hazır bulunma, özel hastane

The Evaluation of Hospital Managers About Factors Affecting Organizational Information Technologies / Systems Innovation Readiness in Hospitals In the frame of developments in health informatics, organizational readiness is paid attention to use resources effectively and efficiently. The aim of the study was to evaluate factors affecting organizational information technologies and systems readiness in hospitals by hospital managers. Data were collected by questionnaire regarding organizational information Technologies and systems readiness scale. The scale was translated and adapted into Turkish. In the cross-sectional study, 127 senior manager (F/ M: 36/ 91 mean age: 41.42±9.19 years) and 115 information systems managers (F/ M:18/ 97 mean age: 31.12±6.04 years) participated. General and subgroup scores of the scale were found to be similar in private hospitals. No significant differences were seen in general and subgroup scores of hospital managers compared to information systems managers. Moreover, organizational readiness was found to be high in hospitals that their all data were in electronic environment. Organizational readiness relating information technologies and systems were observed to be good and sufficient in hospitals by hospital managers. This result may be related with the encouraging health informatics applications by the health care system in Turkey. Key Words: Health information technologies and systems, organizational readiness, private hospital
Keywords: Hastane Yönetimi --Teknolojik Yenilikler; Sağlık Hizmetleri Yönetimi; Sağlık Tesisleri; Yönetim