Talep yönetimi yolu ile stok kontrolü üzerine bir model önerisi ve ticari bir işletmede uygulama - Erk, Erkan (My University, 2009)
Tez Adı:TALEP YÖNETİMİ YOLU İLE STOK KONTROLÜ ÜZERİNE BİR MODEL ÖNERİSİ VE TİCARİ BİR İŞLETMEDE UYGULAMA Pazarlama, Talep Yönetimi, Stok Yönetimi, Stok Kontrolü, Tedarik Zinciri Yönetimi, Talep Tahmini, Stok Maliyetleri

Bu çalışmada talepteki dalgalanmayı azaltarak tedarik sürecini düzene sokan ve böylelikle stok maliyetlerini düşüren bir model geliştirilerek öneri getirilmiştir. Model, talep yönetimi yolu ile stok kontrolü olarak adlandırılmıştır. Girdileri; pazar bölümü-müşteri sınıflandırması-ürün karması ve alış hedefi ilişkisi belirleyerek müşteri sadakati oluşturmak, çıktıları ise kısaca maliyet azalması, verimlilik ve müşteri memnuniyeti şeklinde ifade edilen bir yapıdadır. Modeldeki önermeler bir firmada uygulanmış ve stok maliyetlerinde gözlemlenen azalma üzerinden model doğrulanmıştır. Name and Surname:ERKAN ERK Field:Business Administration Programme:Production Management and Marketing Thesis Supervisor: Proffessor Dr. Sahavet Gürdal Degree Awarded and Date: PhD. - December 2009 Name of the Thesis: A MODEL PROPOSAL FOR THE INVENTORY CONTROL BY THE MEANS OF DEMAND MANAGEMENT AND AN APLICATION IN A TRADING COMPANY Key Words: Marketing Demand Management, Inventory Management, Stock Control, Supply Chain Management, Demand Forecasting, Inventory Costs ABSTRACT: In this study, a model is developed and proposed proposed which is decreasing the inventory costs by regulating the supply process via reducing the fluctuations in the demand. The model is named as “stock control by the means of demand management”. Models inputs are; establishing a customer loyalty programme by determining a relation between market segment-customer classification, product mix and purchasing targets. Models outputs are; decrease in costs, efficiency and customer satisfaction. The proposals in the model had been applied in a firm and the model has been confirmed by the observed decrease in inventory costs.
Keywords: Pazarlama; Stok Kontrolü; Talep Yönetimi; Tedarik Zinciri Yönetimi