Demokrasi Eğitimi İçin Karar Verme Modelinin Kullanılması: İlköğretim Üçüncü Sınıf Hayat Bilgisi Dersi Örneklemesi - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Türkiye’de 2005 İlköğretim Hayat Bilgisi Öğretim Programı’nda toplam on dört beceriden birisi karar verme becerisidir. Hayat bilgisi dersinde karar verme modelinin kullanılmasıyla yaşamsal bir sorunun çözümünü örneklendirmeyi ve uygulamanın demokrasi eğitimine katkısını ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada nitel araştırma yaklaşımı kullanılmıştır. Altmış altı, üçüncü sınıf ilköğretim öğrencisinin yer aldığı araştırmada veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen çalışma yaprağı ve kamera kayıtlarından elde edilmiştir. Veriler, içerik çözümlemesi ve betimsel çözümleme yapılarak analiz edilmiştir. Karar verme sürecinin sonunda araştırmaya katılan yirmi bir öğrenci çam ağacının kesilmesine, otuz dokuz öğrenci ise kesilmemesine karar vermiştir. Ağaç sorununu irdeleyen öğrenciler, çözüm için toplam on dokuz fikir ile alternatifl eri sıralamış ve kendi kararlarını ortaya koymuşlardır. Birbirlerinden farklı fikirlerin ve kararların paylaşıldığı bir ortamın ve uygulamanın demokrasi eğitimine hizmet ettiği vurgulanabilir.

This research which aims at sampling the solution of a life problem using the decision making model and showing the contribution of this application to democracy education was planned in accordance with the objective research technique. Student worksheets and camera recordings were used for data analysis. Sixty-six third grade students studying in a public primary school were participated in this study. Based on students’ responses to open ended questions, content and descriptive analyses were carried out. 39 students decided against cutting the tree and 19 ideas were put forward. Students evaluated their ideas and made their final decisions. It can be emphasized that an atmosphere where diff erent ideas and decisions are put forward can contribute to democracy education.
An Application of the Decision-making Model for Democracy Education: A Sample of a Third Grade Social Sciences Lesson
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel