Klinik örneklerden izole edilen Staphylococcus Aureus suşlarında mupirosin duyarlılığının araştırılması - Göktepe, Jale (My University, 2010)
KLİNİK ÖRNEKLERDEN İZOLE EDİLEN STAPHYLOCOCCUS AUREUS SUŞLARINDA MUPİROSİN DUYARLILIĞININ ARAŞTIRILMASI Staphylococcus aureus, tüm dünyada yüksek oranda morbidite ve mortaliteye neden olan, hastane ve toplum kaynaklı bir çok infeksiyonun etkenidir. S.aureus’un neden olduğu gerek yüzeyel infeksiyonların ve gerekse bu infeksiyonlardan kaynaklanan sistemik infeksiyonların tedavisinde günümüzde karşılaşılan en önemli sorun giderek yayılan metisilin direncidir (45,56). MRSA infeksiyonlarının tedavisinde mupirosin, özellikle nazal taşıyıcılığın ve deri kolonizasyonun eradikasyonunda, dermatit, impetigo ve yanık yaralarının tedavisinde başarıyla kullanılan bir antibiyotiktir (45). Mupirosin, antimikrobiyal etkisini bakteriyel izolösil-tRNA sentetaz enzimine bağlanıp, RNA ve protein sentezini inhibe ederek etkisini göstermektedir. Mupirosin S.aureus için, minimal inhibitör konsantrasyona (MİK) yakın düşük konsantrasyonlarda bakteriyostatik etkili olduğu halde, % 2’lik formdaki topikal uygulamalardan 24-36 saat sonra elde edilen konsantrasyonlarında bakterisidal etkili olduğu gösterilmiştir (45). Bu tez çalışmasında, hastanemizde izole edilmiş ve saklanmakta olan 70 MRSA, 179 MSSA izolatı çalışmaya dahil edilmiş, mupirosin duyarlılığının araştırılması ve mupirosine duyarlılık / direnç gelişim mekanizmasının saptanması hedeflenmiştir. Çalışmamızda mupirosin için duyarlılık kırılma noktaları ≤4 mg/ L (duyarlı), 8-256 mg/ L (düşük-düzey direnç) ve >512 mg/ L (yüksek-düzey direnç) olarak değerlendirilmiştir (1,13). 70 MRSA kökenin 3 tanesinde yüksek düzey mupirosin direnci (> 1024 mg/ L), 179 MSSA kökeninin bir tanesinde yüksek düzey direnç (> 1024 mg/ L) ve bir tane de düşük düzey dirence (128 mg/ L) sahip izolat saptanmıştır.. Elde ettiğimiz bulgulara göre, hastanemizde izole edilen MRSA suşlarında % 4.29 ve MSSA suşlarında %1.12 olarak saptadığımız mupirosin direnci oranlarının, diğer çalışmalarda bildirilen en düşük değerlerin arasında yer alması sevindiricidir. Anahtar sözcükler: Staphylococcus aureus, mupirosin, antibiyotik direnci

MUPIROCIN RESISTANCE OF STAPHYLOCOCCUS AUREUS ISOLATED FROM CLINICAL SPECIMENS S.aureus is the significant pathogen of many worldwide hospital and community acquired infections that have high morbidity and mortality rates. The increasing methicillin resistance is a major clinical problem for the treatment of superficial skin infections and systemic infections that caused by S.aureus (45,56). Mupirocin is an antibacterial agent that is used successfully for the treatment MRSA infections, for eradication of nasal S.aureus carriage, for the treatment of impetigo, dermatitis, and burn wounds (45). Mupirocin binds to isoleucyl tRNA synthetase(IRA) and thereby inhibits RNA and protein synthesis in susceptible bacteria. Mupirocin is bacteriostatic at MIC level, it is bactericidal after 24-36 hours with % 2 concentration (45). The aim of this study is to test for mupirocin suspectibility and to investigate for the resistance mechanisms. 70 MRSA and 179 MSSA isolates which were collected in our hospital were investigated in this study. 3 isolates from 70 MRSA and 1 isolate from 179 MSSA isolates were detected as they have high-level resistance (MICs, >1024 mg/ ml) and 1 isolate from 179 MSSA isolates with the low level resistance (128 mg/ L). Mupirocin resistance was noted to occur 4.29 % MRSA isolates and 1.12 % in MSSA isolates. It is good to have these low results when it is compared with the results of the other studies. Key words: Staphylococcus aureus, mupirocin, antibiotic resistance
Keywords: Mikrobiyoloji