Dönüşümcü liderliğin kurumsal girişimciliğe etkisi : özümseme kapasitesinin aracılık rolü üzerinde bir araştırma - Binici, Onur Can (My University, 2021)
Bu tez çalışması dönüşümcü liderlik davranışının kurumsal girişimciliğe etkisi ve özümseme kapasitesinin dönüşümcü liderlik ve kurumsal girişimcilikle ilişkisini ve aracılık rolünü ortaya koymak üzere yapılmıştır. Çalışmanın ilk üç bölümünde ilgili yapıların detaylı anlatımları yapılmıştır. Dönüşümcü liderliğin kurumsal girişimcilik üzerindeki etkisi ve özümseme kapasitesinin aracılık rolünün ölçülmesi için İstanbul il sınırları içerisinde genel merkezi bulunan büyük ölçekli kurumsal firmaların beyaz yaka personeline anket çalışması yapılmıştır. 278 katılımcının yer aldığı bu çalışmada, SPSS 25.0 istatistik paket kullanılmış olup, faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda dönüşümcü liderliğin kurumsal girişimcilik ve özümseme kapasitesi üzerinde olumlu etkisi olduğu, aynı şekilde özümseme kapasitesinin de kurumsal girişimcilik üzerinde olumlu etkisi olduğu ve özümseme kapasitesinin dönüşümcü liderliğin kurumsal girişimciliğe etkisinde kısmi aracılık rolü olduğu görülmüştür.

This thesis study was conducted to reveal the effect of transformational leadership behavior on corporate entrepreneurship and relationship between absorptive capacity, transformational leadership and corporate entrepreneurship, and medition role of absorptive capacity. Detailed descriptions of the conceptual structure were made in the first three parts of the study. To measure the impact of transformational leadership on corporate entrepreneurship and the mediation role of absorptive capacity, the survey was conducted to 278 white collar staff from large-scale corporate companies whose headquarters are within the boundaries of in Istanbul province. SPSS 25.0 statistical package program have used for this research, and made factor analysis, correlation and regression analysis.As a result of the research, it has been observed that transformational leadership has a positive effect on corporate entrepreneurship and absorptive capacity, likewise, absorptive capacity has a positive effect on corporate entrepreneurship, and absorptive capacity have a partial mediating role in transformational leadership’s effect on corporate entrepreneurship.
Keywords: Absoroptive Capacity; Business; CorporateEntrepreneurship; Dönüşümcü Liderlik; İşletme; Kurumsal Girişimcilik; Leadership; Liderlik; ÖzümsemeKapasitesi Leadership; Transformational Leadership