Kredi kurumlarında risk ölçümü değerlendirilmesi ve stratejik yönetimi - Kavurmacı, Ahmet Sait (My University, 2004)
Bankacılık sektöründe 1950'li yıllar itibariyle kayda değer gelişmeler görülmüştür. Özellikle yeni teknolojilerin bankacılık işlemlerine uygulanması yasal düzenlemelerle birlikte yeni finansal ürünlerin kullanılmasını etkilemiştir. Ekonomide arz-talep yönlerinde artan rekabet aynı zamanda hızlı bir değişime neden olmaktadır. Kapitalist sisemdeki gelişmeler sonucu mevduata ödenen faiz sınırlarının kaldırılması bankaların kaynak maliyetine bağlı olarak kredi fiyatlandırma konusuna daha fazla önem kazandırmıştır. Herhangi bir yatırımcı tasarruflarını bankalar aracılığı ile değerlendirebileceği gibi, yatırım fonları, hisse senetleri, yatırım ve kar-zarar ortaklıkları gibi birçok alanda değerlendirebilme imajına sahip olmuştur. Gelişen ülkelerde mevcut yapılar değişim eğilimleri karşısında kuvvet göstermekte ise de kısa süreli zorlayıcı önlemler kırılganlığı yüksek olan finansal sistemi baskı ile karşı karşıya bırakmıştır ve bu sebeple istikrarsızlıklar oluşmuştur. Sermaye akışı gelişmiş olan piyasalardan, gelişmekte olan ülke piyasalarına doğru yöneldiği düşünülürse; gelişmekte olan piyasalar, gelişmiş piyasaları tehdit etmektedir. Finansal piyasalardaki değişim ve dönüşüm Türk finans sistemini etkilemektedir. Stratejik planlama sisemleri her alanda gelişmelerini etki-tepki mekanizması içinde sürdürmakte, ve bulundukları ortamda koşullara uyum sağlamaktadır. Risk yönetimi, bir işletmenin kendisinin veya başka bir kuruluşun varlıklarını tehdit eden ya da tehlikeye sokan olumsuz gelişmelerin belirlenmesi, tanımlanması, ayrıma tabi tutulması, ölçülmesi ve ekonomik anlamda kontrol edilmesidir. Finansal risk bankaların riski yüksek yatırımlarından kaynaklanabileceği gibi yasal düzenlemelerden de ortaya çıkabilmektedir. Kurumların birçok aktiviteyi aynı anda yerine getiriyor olmaları gerçeğinin, işlemlerin yapılmasıyla ilgili ortaya çıkardığı çok sayıdaki risk ise operasyonel riski tanımlar. Kredi güvene dayalı bir işlemdir. Tasarruf edilen paranın piyasada akmasını, varlıkların verimli şekilde kullanılmasını sağladığı için ülke ekonomisi açısından büyük önem taşımaktadır. Bankalar piyasadan mevduat toplayarak başka şekillerde borçlanmak suretiyle fon tedarik eder, talep edenlere sunar. Krediyi eldeki para ile gelecekte sağlanacak paranın değişimi olarak ta ifade edebiliriz. Verilen bir kredinin tamamen geri dönmeme ya da eksik, gecikmeki ödeme riskini taşılabilir söz konusu riskler banka açısında likidite ve karlılık sorununu ortaya koyar. Kredi kurumlarının iyi bir kredi yönetimine sahip olmaları karlılık ve kredi riskini olumlu yönde etkiler. Bankalar için önemli olan riskli kredileri kontrol altında tutabilmektir. Considerable improvements have been seen in the banking field as from the 1950's years. Especially, the application of new Technologies in banking operations has affected not only legal regulations but also the use of new financial products. On the other hand, the competition in economy increasing in direction of supply and demand has been causing a fast change. Removing the restrictions of the interest paid to deposits as a result of the developments in the capitalist system, has become much more important in relation to credit pricing due to the resources cost of banks. Any investor may increase the value of its deposits through any bank and is able to increase their values in many fields such as investment funds, shares, investment and profit-loss partnerships. Even though the available structures in the developing countries intend to resist against change tendencies, short term compulsory measures has led the financial system that can be easily fragile as vulnerable in face of pressure and therefore some instabilities have happened as a result of this fact. If it is thought that capital flow has been manipulated from developed markets toward developing markets, developing markets have been menacing developed markets. Change and mutation in financial markets has been influencing The Turkish Financing System. The strategically planning have been maintaining its development within the effect-reaction mechanism and complying with the conditions where they are. Risk management is to identify, fix, discriminate, measure and control in economical sense any negative development risking or menacing any entities of another institution or of its own enterprise or of any enterprise. Financial risk may result from the highly risky investments of banks and also may arise as a result of the legal regulations. As for a number of risks occurring as a result of the fact that institutions execute many activities at the same moment in relation with the operations being done, it identifies the operational risk. Credit is an operation based on surety. The flow of the deposited cash in the market is quite important for the country economy since it provides with the use of entities in a rentable way. Banks provide funds by means of borrowing in other ways by receiving deposits from the market and supplies them to demanders. It is possible to identify the credit as the change of the money in hand with the one being provided in the future. The risks in question, bearing default risk or risk of payment in arrears or non-payment or underpayment bring about profitability and liquidity problem in respect of bank. The facts that credit institutions have a good credit management positively affect their profitability and credit risk. What is important for banks is to take risky credits under control.
Keywords: Risk Yönetimi; Stratejik Yönetim