Yeni 7-hidroksi-8-metil-4-propionat kumarin içeren ftalosiyaninin kimyasal özelliklerinin incelenmesi - Doğan, Yeliz (My University, 2023)
Halkasında karbon dışında farklı atomlar taşıyan heterosiklik yapılar kumarin olarak tanımlanır. Kumarin, doğada doğal olarak; tonka fasulyesi, tarçın, yaban mersini ve diğer birçok bitki türünde bulunmaktadır. Kumarinler yapay olarak laboratuvarda sentezlenebilmektedir.Toksik etkileri sebebiyle Amerika’da yasak, Avrupa Birliği ve Türkiye’de kısıtlamalar dahilinde kullanımı serbesttir. Kumarinler, ftalosiyanin sentezi için temel basamak olarak kullanılır. İstenilen yapılar eklenerek ligand bileşiği oluşturulur. Oluşturulan makrosiklik yapı Koordinasyon Kimyası alanında incelenir. Kanser çağın hastalığıdır. Kontrolsüz hücre bölünmesi ve vücudun bu duruma tepkisiz kalmasıdır. Günümüzde kanser tedavisi üç şekilde yapılmaktadır. Kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi müdahaledir. 1900’lü yıllarda yeni bir yöntem bulunmuştur. Bu yöntem Fotodinamik Terapidir. Tarihsel bir gelişim süreci izleyerek günümüzde popüler hale gelmiştir. Fotodinamik Terapi yöntemi ışık, fotosensitizer ve oksijen gibi üç unsurdan oluşur. Fotosensitizer (fotoalgılayıcı) olarak laboratuvarlarda sentetik olarak sentezlenen ftalosiyaninler kullanılır. Ftalosiyaninlere farklı metaller eklenerek template etkisi oluşturarak verim arttırılabilir. Ftalosiyaninler ise 18 π elektron delokalizasyonuna (Hückel yasasına göre uygun) sahiptir. Sentezlenen ftalosiyaninlere uygun ligandlar takılarak, farklı kanser tümörlerine etki edecek yeni yapılar elde edilmektedir. Bunun sonucu olarak bilim insanlarını araştırmaya iten, merak uyandıran bir alan olmayı yaşadığı durgunluk döneminden sonra harekete geçmiştir. Bu çalışmada sentezlenen kumarinden İndiyum ve Çinko metalleri kullanılarak metalli ftalosiyaninler sentezlenecektir. Sentezlenen ftalosiyaninler saflaştırılıp, spektroskopik ölçümlerle yapıları aydınlatılıp, Fotodinamik Terapi ölçümü yapılacaktır.

Hetero cyclic structures with different atoms other than carbon in the ring are defined as coumarin. Coumarin, naturally in nature; It is found in tonka beans, cinnamon,blueberries,s and many other plant species. Coumarins can be synthesized artificially in the laboratory. Due to their toxic effects, they are prohibited in the USA, and their use is allowed within the restrictions in the European Union and Turkey. Cancer is the disease of the age. It is uncontrolled cell division and the body's unresponsiveness to this situation. Today, cancer treatment is done in three ways. Chemotherapy, radiotherapy, and surgical intervention. In the 1900s, a new method was found. This method is Photodynamic Therapy. Photodynamic Therapy method consists of three elements such as light, photosensitizer, and oxygen. Synthetically synthesized phthalocyanines are used in laboratories as photosensitizers (photosensors). By adding different metals to phthalocyanines, the efficiency can be increased by creating a template effect. By attaching suitable ligands to synthesized phthalocyanines, new structures that will affect different cancer tumors are obtained. As a result of this, it took action after the stagnation period in which it lived to be an area that prompts scientists to research and arouses curiosity. In this study, metallized phthalocyanines will be synthesized by using Indium and Zinc metals from synthesized coumarin. The synthesized phthalocyanines will be purified, their structures will be elucidated with spectroscopic measurements, and Photodynamic Therapy measurement will be made.
A study of the chemical properties of phthalocyanines, including the new 7-hydroxy-8- methyl-4-propionate coumarin
Keywords: Anorganik kimya; Ftalosiyanin; Ftalosiyaninin spektral özellikleri; Inorganic chemistry; Kumarin; Metal Phthalocyanine; Metalless Phthalocyanine; Metalli ftalosiyanin; Metalsiz ftalosiyanin; PDT method; PDT yöntemi Coumarin; Phthalocyanine; Spectral properties of phthalocyanine