Comparative evaluation of casting retention between different fixed-prosthesis using the iti solid abutments with seven cements - B.D.S. Pourahmari, Aiman (My University, 2006)
2. ÖZET ITI SOLİD ABUTMENTLER VE YEDİ SİMAN KULLANARAK YAPILAN FARKLI SABİT PROTEZLERDE DÖKÜM RETANSİYONUNUN KARŞILAŞTIRILMALI DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışmanın amacı farklı yapıştırma simanları kullanarak bir tarafı oluk bir tarafı düz kenarlı solid abutmenta simante edilmiş metal protezlerin retansiyonunu test etmektir. Otopolimerize akrilik kullanılarak dişsiz alt çeneyi taklit eden bir model hazırlandı. Model üzerinde parelelometre kulanılarak 31,13,35,37 41,43,45,47 no’lu bölgelere sekiz adet 12 mm uzunluğunda ITI implant analoğu monte edildi. İmplant analogları üzerine 5.5 mm uzunluğunda solid titanium abutmenti 35 Ncm tork kuvveti uygulanarak yerleştirildi. Sol ikinci molardan sağ ikinci molara uzanan, 14 mandibular dişten oluşan full sabit protez krom-kobalt alaşımı kullanılarak elde edildi. Hazırlanan metal köprünün üzerine retansiyon testinde kullanılmak üzere, kronların okluzal yüzeylerinin ortasında luplar bulunan metal plaka hazırlandı ve köprü restorasyonuna lehim işlemi ile birleştirildi. Protezin tutuculuğunda simanların etkisini değerlendirmek için 4 adet daimi 3 adet geçici siman materyali kulanıldı. Simanlar üretici firmanın talimatları doğrultusunda karıştırıldı ve yapıştırma esnasındaki hidrostatik basıncı minimalize etmek için dökümlerin aksiyel yüzeylerine uygulandı. Örnekler 0.5mm/ sn dönme hızıyla çalışan universal test aleti kullanarak çekme testine tabii tutuldu. Protezleri çıkarmak için gereken yük kaydedildi ve bu işlem her siman için 5 kez tekrar edildi. Elde edilen değerlerin ortalaması alınarak istatistiksel karşılaştırmaları yapıldı. Çalışmanın sonuçları daimi simanların geçici simanlardan daha fazla çekme kuvveti gerektirdiğini ve Cavex’in geçici simanlar arasında en az çekme kuvveti gerektiren siman olduğunu gösterdi. İn vitro olarak gerçekleştirilen bu çalışma, kullanılan tüm simanların implant üstü protezleri yapıştırma işleminde kulanılabileceğini göstermektedir. Araştırmamızda kulanılan simanların birbirlerine üstünlüğü olmamasına rağmen, metal yüzeye yapışma kabiliyetlerinin farklı olduğunu göstermiştir. Bu nedenle implantüstü protezlerin yapıştırılmasında abutment sayısı, materyeli, yüzey özellikleri dikkate alınarak yapıştırma simanlarının seçilmesi gerekmektedir. 1.

The aim of this study was to test the retention of cemented metal prostheses to fit on solid titanium abutments using different luting cements. Eight ITI implant analogs were mounted in the self-polymerizing acrylic using a surveyor according to the following sequence: 31,13,35,37,41,43,45,47. Solid abutments 5.5 mm height was placed on each implant analog and torqued at 35 Ncm. Full mandibular prosthesis was fabricated starting from tooth number 37 till 47. The upper part of each crown was attached to a chrome-cobalt plate. 4 permanent and 3 provisional luting cements were used to cement the prostheses. Cements were mixed and applied on the axial surface of the castings and cemented with a load of 5 kg maintained for 10 min. The specimen was subjected to a tensile test using a universal testing machine at a crosshead speed 0.5 mm/ sec. The load required to de-cement the prosthesis was recorded and the mean value was calculated. Each cement was repeated 5 times for tensile test. Same prosthesis was used to test the seven cements. The result of the study showed that cavex required the least tensile load among the cements. As a conclusion, in this vitro study, the results don’t suggest that one cement is better than another, but they provide a ranking order in their ability to retain the castings. It is different than that obtained when the same cements are used on natural teeth. The number, material and surface characteristics of the abutments are likely responsible for this difference. Key words: Evaluation, retention, cements, abutments, prosthesis.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Protetik Diş Tedavisi