Fiyat – kazanç oranı etkisinin değer yatırım stratejileri kapsamında analizi: imkb için ampirik bir uygulama - İçke, Başak Turan; Aytürk, Yusuf (Öneri Dergisi, 2011)
Özet: Fiyat – Kazanç Oranı Etkisi, düşük fiyat – kazanç oranına sahip hisse senetlerinin yüksek fiyat – kazanç oranlı hisse senetlerine göre daha yüksek normalüstü getiri sağlamasıdır. Bu çalışmada gelişmiş ve gelişen hisse senedi piyasalarında bazı dönemlerde gözlenen Fiyat – Kazanç Oranı Etkisi’nin Nisan 2001 – Mart 2009 döneminde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda geçerliliği araştırılmıştır. Çalışmada Fiyat – Kazanç Oranı Etkisi’nin test edilmesinde Black, Jensen ve Scholes’un 1972 yılındaki çalışmalarında ortaya koydukları ve literatürde yaygın olarak kullanılan zaman serisi regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, fiyat – kazanç oranına dayanan yatırım stratejisinin istatistiksel olarak anlamlı normalüstü getiri sağlamadığı ve Nisan 2001 – Mart 2009 döneminde İMKB’de Fiyat – Kazanç Oranı Etkisi’nin geçerli olmadığı tespit edilmiştir. Bu sonuç, İMKB’nin zayıf formda etkin bir piyasa olduğuna ilişkin bir kanıt niteliği taşımaktadır. Ayrıca Finansal Varlık Fiyatlama Modeli’ne göre sistematik riskin göstergesi olan beta katsayıları ile hisse senedi getirileri arasında doğrusal bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir.
An empirical research of price – earnings ratio effect on ise
Keywords: Fiyat – Kazanç Oranı Etkisi, Etkin Piyasalar Hipotezi, Finansal Varlık Fiyatlama Modeli, Piyasa Modeli.