Erken cumhuriyet dönemi mimarisinden bir simge : II. Meclis Binası - Kılıç, Serkan (My University, 2021)
Tarihsel süreçte yaşanan önemli olaylar, ortaya çıktığı coğrafyalarla ve yaşandıkları mekanlarla anılır. Bu mekanlar, olayların somut bir tanığı olarak ayakta durmaktadır. Anlatımların güçlenmesi, tarihi doku ve zihindeki canlandırmalar mekandan bağımsız düşünülemez. Kendi tarihimize baktığımızda son iki asırdır çok büyük değişimlerin yaşandığını görmekteyiz. İmparatorluğun çökmesi o dönemin anıtsal binalarına daha farklı anlamlar yüklerken, yeni kurulan Cumhuriyet'in de anlamını taşıyan binalar inşa edilmiştir. Bu binalar içinde şüphesiz ki II. Meclis Binası büyük bir öneme sahiptir. Böylesine simge yapının, soyut arka planında ve somut olan kütlesinde yaşadığı süreçleri ve değişimleri aydınlatmak ve tanıtabilmek adına bu tez çalışması hazırlanmıştır. Gazete haberleri ve fotoğraflardan yararlanılarak bu değişimlerin analizleri yapılmış ve yılları tespit edilmiştir. Sonuç olarak II. Meclis Binası inşa edildiği dönemin sosyo-ekonomik ve kültürel ortamıyla bağdaştırılarak bütüncül bir şekilde ele alınmıştır.

Important events in the course of history are commemorated with the geographies in which they emerged and the places where they lived. These places stand as concrete witnesses of the events. Strengthening the narratives or envisioning the history cannaot be separated from space. When we look at our history, there have been great changes in the last two centuries. The collapsing empire gave different meanings to the monumental buildings of that period, on the other hand, buildings bearing the meaning of the newly established Republic were built. Undoubtedly, The Second Parliament Building is of great importance. This thesis study has been prepared in order to illuminate and introduce the processes and changes that such a symbolic building has undergone both in the background and in its architectural mass. These changes have been analyzed and dated using newspaper reports and photographs. Consequently, The Second Parliament Building has been examined with a holistic approach in the socio-economic and cultural context of the period in which it was built. of the period in which it was built.
A symbol from the early republican period architecture : The Second Parliament Building
Keywords: 20.yy; 20th century; Ankara; architect; Architecture; Architecture, Modern; assembly; Cumhuriyet; mahfel; meclis; mimar; Mimari; Mimari, Modern; National Architecture; parliament; Republic; Turkey. Büyük Millet Meclisi; Türkiye Büyük Millet Meclisi; Ulusal Mimari; Vedat