İlköğretim 7. sınıflar beden eğitimi dersi yeni öğretim programı uygulamalarının incelenmesi - Alakurt, Yıldırım (My University, 2009)
İLKÖĞRETİM 7. SINIFLAR BEDEN EĞİTİMİ DERSİ YENİ ÖĞRETİM UYGULAMALARININ İNCELENMESİ Bu araştırmada ilköğretimin yedinci sınıflarında uygulanan yeni yapılandırmacı programın değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla geçen yıl yenilenen uygulamış 32 beden eğitimi öğretmeninden oluşan örneklem grubuna program değerlendirmeleri, dikkat çektikleri noktalar ve algılayışlarını sorgulayan bir anket uygulanmıştır. Böylelikle programın hangi yönlerinin bilinmediği değil programın nasıl bilindiğinin değerlendirilmesi araştırılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre beden eğitimi öğretmenleri yapılandırmacı programın müfettişlerle, hizmet içi eğitimlerle ve formatör öğretmenlerle bilgi paylaşımındaki eksiklerine ayrıca seminerlerin niteliği ve niceliği konusundaki yetersizliklere işaret etmişlerdir. Programla ilgili görüşlerinin alınmadığını ve yeterli düzeyde örnek ders içeriklerinin olmadığını belirten öğretmenler, yeni programın önemli bir özelliği olan öğretmenin rehberlik fonksiyonunun eksikliğini vurgulamışlardır. Önceki programların önemli öğesi olan düzen alıştırmalarının devamının gerekliliğini vurgulayan öğretmenler sonuç olarak Milli Eğitim Bakanlığının bütünüyle sistem değişikliğine gitmesinin yerine mevcut programın aksayan yönlerinin revize edilmesinin daha iyi sonuçlar doğuracağının önemine dikkat çekmişlerdir. Anahtar Sözcükler: Beden Eğitimi, Yapılandırmacı Yaklaşım

EXAMINING THE APLICATIONS TO A NEW CURRICULUM COURSE FOR THE PHYSICAL EDUCATION CLASSES OF THE 7 OF PRIMARY SCHOOLS This study aims to evaluate the application of the new curriculum program at 7th classes of elementary schools. In order to find out how the new program is assessed and perceived a questionnaire was applied to a sample consisting of 32 physical educators. The aim was not to find out which aspects of the program were unknown, but to discover how the program was known. The results showed that the teachers pointed on the insufficient knowledge change with inspectors, in-service-training and formative teachers and on to the deficiency of the seminars’ quality and quantity. The teachers who expressed that their feedback concerning the program was not taken and that there is a lack of samples of lesson contents emphasized the lack of the guiding function of the teacher which is an essential feature of the new program. Continuance of exercises as the essential component of the constructive program was a main concern of the teachers. Finally the teachers pointed on the importance of improving the lacking parts of the program instead of changing it completely by the National Education Ministry. Physical education, curriculum program
Keywords: Eğitim_İlköğretim; İlköğretim_Beden Eğitimi ve Spor; İlköğretim_Öğrenim ve Öğretim