Artificial intelligence based guide for implementation of ISO 9000 quality assurance systems - Golresanzadeh, Ali (My University, 1998)
Yapay Zeka, bilgisayarların istenilen şeyleri, insanların arzu ettiği şekilde yapmalarını sağlar. Yapay zeka incelenirken geniş dünya bilgisi kapsayan teknikler ve araştırmalar her geçen gün geliştiriliyor. Yapay zeka tekniklerini kullanarak yapılan bazı çalışmalar, görsel algılama, oyun oynama, doğal dil öğrenilmesi ya da özel alanlarda çeşitli problem çözümleri gibi konularda yapılmaktadır. Yapay Zeka tekniklerini kullanarak yapılan illginç bir girişim de kalite endüstrisinde ISO 9000 Kalite Güvence sistem modelleri uygulaması ve kayıt alanında olabilir. ISO 9000 Kalite Yönetimi ve Kalite güvence standartları, kalite sistemlerinin kurulması ve geliştirilmesi için hazırlanmış standartlardır. Bu standartlar kalite gereksinimleri için tanımlanmış modelleri içerir. Bu modeller de müşteri ihtiyaç ve beklentilerini açıklar. AMAÇLAR Genel amaç, kalite endüstrisinde deneyimli veya yeni olanlara pratik bir rehber vermektir. Bu rehberle, kullanıcılar pratik kalite kavramlarını ve ISO 9000 kalite sistemini geliştirmek ve uygulamak için gerekli prensipleri bulabilirler. Belgelerinin gözden geçirilmesinden sonra, işlerine ait uygulamaları planlamada başarılı olabilirler. Bir tetkik sırasında denetleyicilerin sorabileceği soruları, ayrıca kendi şirketlerinin iç tetkiklerinin uyarlanması için gerekli soruların türetilmesini sağlayacak ek ipuçlarını bulabilirler. Kullanıcılar, rehberi bir anda uygulamaya koymaya çalışmamalı, kalite sistemlerinin her unsurunu geliştirerek uygulamaya koymalıdırlar. Bu rehber bir danışman yerine konulmamalıdır. Önerilmiş ISO 9000 genel uygulamalarına yönelik mümkün yaklaşımlar ele alınacaktır. TEZ ÇALIŞMASI İlk olarak, yapay zeka ve kalite güvence konuları çalışılmalı ve gözden geçirilmiştir. Konu ile ilgili bir çok başvuru araştırılmış ve çalışılmıştır. Bilgi sunma metodlarına ve problem çözmeye yönelik gerekli çalışma yapıldıktan sonra uygun yapay zeka ve uzman sistem yazılımları gözden geçirilmiş ve seçim yapılmıştır. Her işletmenin tek olduğunu ve her kalite sisteminin kendi işletmesinde uygun olması gerektiğini hatırlatarak; mevcut standartlar, modeller, ana hatlar, destek dökümanlar ve ISO 9000 ile ilgili pratik uygulamaların bütünü toplandıktan sonra farklı ölçülerde, farklı yerlerde ve farklı aktivitelere sahip ISO 9000 pratik rehberi olarak bir program oluşturmaya çalışılmıştır. INTRODUCTION Artificial Intelligence, which will be denoted as A.I. here after, is the study of how to make computers do things at which people desire. As A.I. research progress and techniques of handling large amounts of world knowledge are developing more and more every passing day, some progress can be made on tasks like visual perception, game playing, natural language understanding, or even problem solving in special domains or one interesting attempt to use A.I. techniques in quality industry such as ISO 9000 Quality Assurance system models Implementation and registration. ISO 9000 is series standards for Quality Management and Quality Assurance (Q.A.) is the standards guideline for establishing and developing the quality systems with defined models for quality requirements. Those models describe the customers' needs and expectations. OBJECTIVES The general objective was to give a practical guide to who have experiences in the quality industry as well as who are new in it. With this guide, users can find discussions about practical quality concepts and principles to develop and implement an ISO 9000-compliant quality system. They may be succeed to plan their implementations according to their business, after their document review is performed. They may find questions that the registrars may ask during an audit, additional hints to derive questions for conducting the companies own internal audits. Users should not try to exploit this guide in one sitting, but try to follow while developing each element in their quality systems. This guide should not be considered to a substitute for a consultant. Only suggested possible approaches toward the general application of ISO 9000 will be discussed. THESIS WORK First of all, both subjects of A.I. and Q.A. have to be studied and reviewed. A lot of references on related subjects were researched and studied. After the necessary studies of the problem solving inference and knowledge representation methods, available A.I. and Expert systems software's were researched and then selected. After collecting the existing standards, models, guidelines, supporting documents and practical implementations regarding to ISO 9000, a program was constructed as practical guide to ISO 9000 with implementation applicable to different companies with various sizes, locations and activities while reminding that every business is unique and each quality system should fit to it's own business.
Keywords: Genel Konular; KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ; Özel bilgisayar yöntemleri; Yapay bellek; YAPAY ZEKA