Beden eğitimi ve spor yüksekokullarında insan kaynaklarının eğitim hizmetleri kalitesine yönelik algılarının değerlendirilmesi - Yıldız, Süleyman Murat (My University, 2005)
Bu çalışma, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları'nın insan kaynakları içerisinde yer alan öğretim elemanları ile öğrencilerin eğitim hizmetleri kalitesine yönelik algılarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya, 21 Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile 2 Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu'nda yer alan Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümleri'nin 4. sınıf öğrencileri (n=870) ile bu okullarda görev yapan öğretim elemanları (n=330) gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma tarama modeline göre yürütülmüştür. Araştırmanın amacına uygun olarak araştırmacı tarafından öğretim elemanları ve öğrencilere yönelik birer kalite ölçeği geliştirilmiştir. Geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan bu ölçekler öğretim elemanları ve öğrencilere uygulanmıştır. Bu ölçeklerde algı yoluyla öğretim elemanları ve öğrencilerden, sekiz alt boyut içerisinde yer alan faktörlere karşı mevcut durumu ortaya koyması ve buna yönelik önem derecesini belirtmesi istenmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS 12.0 paket programında yapılmıştır. Öğretim elemanları ve öğrencilerin algılamalarından elde edilen verilerin aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanmıştır. Gruplar arası farklılığı bulmak için bağımsız grup t testi kullanılmıştır. Aralarındaki fark p<0,05 olması durumunda anlamlı kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda öğretim elemanları ve öğrenciler, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları'ndaki eğitim hizmetleri kalitesinin mevcut durumunu orta düzeyde algılamışlar, bu boyutu ise önemli olarak görmüşlerdir. Ayrıca aralarında p<0,001 düzeyinde anlamlı bir fark bulunmuştur. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Eğitim, Kalite EVALUATION OF THE PERCEPTIONS OF HUMAN RESOURCES IN PHYSICAL EDUCATION AND SPORTS COLLEGES OF THE QUALITY OF THE EDUCATION SERVICES

This study is conducted to investigate the perceptions of faculty and students who are considered to be a part of human resources in Physical Education and Sports Colleges of the quality of the educational services given in these institutions. Senior students (n=870) and faculty members (n=330) of 21 Physical Education and Sports Colleges and 2 Sports Sciences and Technologies College participated in the study on voluntary basis. Study was carried out in line with survey method. In line with the aim of the study, a quality scale was developed by the researcher for each group (faculty members and students). The scales, whose validity and reliability were tested, were administered to the faculty members and students. In these scales, the students and faculty members are asked to indicate the current status of the factors covered in eight sub-dimensions and what importance they assign to these factors. The analyses of the data were executed with SPSS 12.0 program. Arithmetic means and standard deviations of the data obtained in the study were calculated. In order to find the differences between the groups, t test was drawn on. When the difference was found to be p<0.05, it was accepted as significant. At the end of the study, it was found out that the quality of educational services in Physical Education and Sports Colleges are perceived to me moderate by the faculty members and students; and they view this dimension as important. Moreover, the difference at the level of p<0.001 was found between them. Physical Education and Sports, Education, Quality
Keywords: İnsan Kaynakları; Spor Okulları