Bilişsel esneklik ve öz yeterlik düzeyinin kariyer uyum yeteneği üzerindeki etkisi - Köker, Sümeyra Nur (My University, 2024)
Bu çalışmanın amacı yazılım sektöründe çalışan bireylerin Bilişsel Esneklik ve Öz Yeterlilik düzeylerinin Kariyer Uyum Yetenekleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma toplamda 3 bölümden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla; Bilişsel Esneklik, Öz Yeterlilik, Kariyer Uyum Yeteneğinin kavramsal açıdan incelenmesi; amaç ve yöntem kısmının detaylandırılması, yazılım sektöründe çalışan 183 kişinin verilerinin IBM SPSS Statistics 25.0 programında analiz edilmesi ve bulguların tablolaştırılarak tartışılması şeklindedir. Veri toplama aracı olarak; Kişisel Bilgi Formu, Bilişsel Esneklik Ölçeği, Genel Öz Yeterlilik Ölçeği ve Kariyer Uyum Yeteneği Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonunda, Bilişsel Esneklik, Öz Yeterlilik ve Kariyer Uyum Yeteneği ölçeklerinin tüm alt boyutlarının birbiriyle pozitif yönde anlamlı düzeyde ilişkili olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca, Öz Yeterlilik faktörünün Kariyer Uyum Yetenekleri üzerinde yordayıcı bir etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.

The aim of this study is to examine the impact of Cognitive Flexibility and Self-Efficacy levels on Career Adaptability among individuals working in the software industry. The research consists of three main parts. These include the conceptual examination of Cognitive Flexibility, Self-Efficacy, and Career Adaptability; the detailed description of the purpose and methodology; and the analysis of data collected from 183 individuals working in the software industry using IBM SPSS Statistics 25.0, followed by the presentation and discussion of the findings. The data collection instruments used in the study include a Personal Information Form, Cognitive Flexibility Scale, General Self-Efficacy Scale, and Career Adaptability Scale. The results of the study indicate that the scales of Cognitive Flexibility, Self-Efficacy, and Career Adaptability are significantly positively correlated with each other at all subscale levels. Additionally, it is concluded that Self-Efficacy has a predictive effect on Career Adaptability.
The effect of cognitive flexibility and self-efficacy on career adaptability
Keywords: Bilişsel Esneklik; Career Adaptability; Career development; Çalışanlar; Employees; Kariyer gelişimi; Kariyer Uyum Yeteneği; Öz Yeterlilik; Psikoloji, Endüstriyel; Psychology, Industrial; Self-Efficacy; Software Industry; Training of; Yazılım Sektörü Cognitive Flexibility; Yetiştirilmesi