Örgüt kültürünün yönetim ve organizasyon yapısına etkileri ve örgüt kültürü ile ilgili bir araştırma - Uğuz, Sare Sevgi (My University, 1999)
Kültür; bilgi, inanç, sanat, ahlak, töre ve insanın toplumun bir üyesi olarak sahip olduğu bütün diğer özellik ve alışkanlıkları içeren karmaşık bir bütündür. Başka deyişle bir grup insanın kendine özgü yaşam tarzıdır. Kültür ve örgüt arasında karşılıklı bir bağlılık söz konusudur. Kültür örgüte toplumun üyesi olan bireylerce taşınmakta ve bireysel olarak örgüt üyelerinin hareket ve tutumlarının mevcut kültürü açıklamada söz sahibi olduğu kabul edilmektedir. Bu yüksek lisans tezimizde; kültür ve örgüt kültürünü meydana getiren unsurlar, çeşitleri, kültürel süreçler ele alınmıştır. Ayrıca, örgüt kültürü kavramı tanımlanmış, önemi ve oluşturulması üzerinde durulmuş, özellikleri açıklanmış, örgüt iklimi ile arasındaki farka deyinilmiş ve örgüt kültürünün ölçülebileceği irdelenmiştir. Daha sonra, örgütte çalışanların eğitim düzeyi, kıdemi, cinsiyeti, değer-tutum-davranışları, motivasyonları ve haberleşme ile örgüt kültürü arasındaki bağlantı incelenmiştir. Örgüt kültürünün işletme yönetimi ve organizasyon yapısı içindeki yeri ve önemi üzerinde durularak, planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve kontrol gibi yönetim fonksiyonları ile örgüt kültürü arasındaki ilişki anlatılmıştır. Örgüt kültürünün organizasyon yapısı içindeki yerinin belirlenmesinde önemli bir ölçüt olan örgütsel performans konusu ele alınmış, biçimsel ve biçimsel olmayan organizasyon yapılarının örgüt kültürü üzerindeki etkileri vurgulanmış, merkezi ve merkezkaç organizasyon yapılarının örgüt kültürünü nasıl etkileyebileceği ve örgüt kültürü oluşturmanın organizasyona sağlayacağı yararlar üzerinde durulmuştur. Örgüt kültüründe değişiklik konusu da ele alınarak; örgüt kültürü değiştirmeyi gerektiren nedenler ve değişimi sağlayabilmek için yararlanılabilecek araçlar üzerinde durulmuştur. Koruyucu değişiklikler ve tedavi edici değişiklikler adlı sınıflandırma yapılarak koruyucu değişiklik başlığı altında örgüt kültüründeki değişimi uzun süreye yayarak sağlayabilmeyi sağlayacak davranış değiştirme, değişim nedenlerini haklı gösterme kültürel haberleşmeyi kullanma konuları incelenmiştir. Tedavi edici değişiklik başlığı altında ise kısa sürede örgüt kültürü değiştirmemizi saylayabilecek yeni elemanları işe alma ve adaptasyon, değişikliğe muhaliflerin görevden alınması gibi konular incelenmiştir. Tezimizin sonunda, Leasing sektöründe bir uygulama yapılmıştır. EFFECTS OF ORGANIZATIONAL CULTURE ON MANAGEMENT AND ORGANIZATION STRUCTURE AND A FIELD STUDY RELATED TO ORGANIZATIONAL CULTURE Culture is a complex being compased of knowledge, belief, art, morale and values of human beings who are member of the society. In other words ıt is the living style of a group of people. There is a mutual dependence between organizaton and its culture members of the socıety carry the culture to the organizations and behavıours and attıtudes of the organizatıons members explain the organizational culture. In the master thesis we've tried to stress on the following subjects: · Types and components of organizational culture and the cultural process · Defınıtıon, importance, establisment and specifıcatıons of organizatıonal functıons such as plannin, organizıng, leading, coordination and control · Organizatıonal performance being a tool to explain the place of organizatıonal culture wıthin the organizatıonal structure · Effects of centralıred and decentralızed organizatıons on organizatıonal culture. · Benefıls of establishing the organizatıonal culture. · Factors which cause change ın organizatıonal culture and the tools that can be used to change the organizatıonal · Protective changes: Using attıtude change and cultural communıcatıon as a tool for organizatıonal change in the long run. · Rehabilitatıon: Using selection In this master thesis we've tried to stress on the following subjects: · Types and components of organizatıonal culture and the cultural process · Defınıtıon, importance, establisment and specifıcatıons of organizatıonal culture · Difference between organizatıonal culture and organizatıonal climate · The relationship between organizatıonal culture and communıcatıon, motıvatıon, valueattıtude behavıours, educatıonal level, semorıty and gender of the employees · The importance of organizatıonal culture on management and orgnanizatıon structure and the relatıon ship between organizatıonal culture and management functıons such as plannıng, organizıng, leading, coordination and control. · Organizatıonal performance being a tool to explain the place of organizatıonal culture wıthin the organizatıonal structure · Effects of centralıred and decentralızed organizatıons on organizatıonal culture. · Benefıls of establıshing the organizatıonal culture. · Factors which cause change ın organizatıonal culture and the tools that can be used to change the organizatonal culture. · Protective changes: Using attıtude change and cultural communıcatıon as as tool for organizatıonal change in the long run. · Rehabilitation: Using selection and orientation of new employees and dıscharging the ones who resist to change as tools for organizatıonal change ın the short run. At the end of our thesis we did a field study in leasing sector.
Keywords: Genel yönetim; ÖRGÜT KÜLTÜRÜ; YÖNETİM VE ORGANİZASYON; Yürütmenin yönetimi