Epilepsi hastalarında antiepileptik ilaç tedavisine uyumu etkileyen etmenler - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Amaç: Bu çalışma epilepsili yetişkin bireylerin hastalık hakkında bilgi düzeylerini ve hastalığı algılayış şeklini ortaya çıkarmak, antiepileptik ilaç tedavisine uyumu etkileyen faktörleri değerlendirmek, böylece epilepsi hastalarının sağlık bakım gereksinimlerinin planlanmasında rehber olmak gayesiyle yapıldı. Yöntem: Nöroloji Polikliniğine Eylül 2005–Mart.2006 tarihleri arasında başvuran 205 hasta dâhil edildi. Araştırmaya katılanlara Hasta Görüşme Formu uygulandı. Bulgular: Hastaların %87,3’ü erkek, ortalama yaşları 25,5±11,0, hastalık başlangıç yaşı ortalama 15,5±11,9 yıl ve ortalama hastalık süresi 10,0±7,2 yıldı. Hastaların %20,5’i üniversite mezunu idi ve %50,2’ sinin sağlık güvencesi yoktu. Hastaların hastalıklarıyla ilgili bilgilerinin yetersiz olduğu, öğrenim düzeyi arttıkça bilgi düzeyinin arttığı (p<0,01), hastalık hakkında önceden eğitim alanların bilgi düzeylerinin daha iyi olduğu (p<0,01) belirlendi. Yorum: Epilepsi hastalarının günlük yaşamlarının nasıl etkilendiği, hastalığı algılayış şekli, tedaviyi uygulayışı az ilgi gösterilen konudur. Hastaların tedaviye uyumlarını sağlamak ve tedavi başarısını artırmak için hasta ile yakınları hastalık ve tedavi hakkında bilgilendirilmeli, hasta tedavinin her aşamasında bütüncül olarak ele alınmalıdır.

Aim: This study has been done to evaluate patients’ knowledge and understanding about their epilepsy, to asses which factors affect to conform to medical care, to put forward proposals which will guide in the planning of health care necessities and to emphasize necessity of epilepsy management for our country. Methods: This study was realized with 205 patients with epilepsy who applied to Neurology Outpatient Departments, between the dates of September 2005–March 2006. The Patient Interview Questionnaire has been used as a means of collecting data. Results: 87.3% of patients who participated to this study were male. 76.1% of the participants were single. Mean age at onset of epilepsy in the study population was 15.5±11.9 and the duration of disease was 10.0±7.2 years. 20.5% of patients had graduated from university. 50.25% of patients had no health insurance. It is found that education level is related with knowledge about illness (p<0.01), duration of seizure, using medicine regularly, going to control about illness (p<0.01). Conclusions: In our study, it is found that patients with epilepsy have not have enough information about epilepsy and some of them have had mystical beliefs related to illness. It is realized that patients have been over exposed to the side effects antiepileptic drugs and have not well controlled seizure.
Evaluation of patients with epilepsy conform to antiepileptic medication
Keywords: Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Temel Sağlık Hizmetleri; Davranış Bilimleri