Kültürün örgüt yapıları üzerindeki etkisi - Bayraktar, Ayşegül N. (My University, 2002)
Soyadı: Ayşegül N. Bayraktar letme Bilim Dalı: Organizational Behavior Prof. Dr. İnci Erdem Artan Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans- Kasım 2002 Organizasyon, Kültürün etkisi, Güç aralığı, Örgüt yapısı

KÜLTÜRÜN ÖRGÜT YAPILARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Bu çalışma, kültürün örgüt yapıları üzerindeki etkisini anlamada yardımcı olabilecek bir çerçeve geliştirmeye yöneliktir. Kültürün örgüt yapıları ve davranışlardaki etkisinin somut bir şekilde gözlemlenebilmesi ve ölçülebilmesi için kültürle ilgili çalışmalar incelenmiş ve bu çalışmalarda ortaya çıkartılan kültür boyutlarından biri olan güç aralığı boyutu ele alınarak çalışma yapılmıştır. Çalışmada kişilerin üstleri ile iletişim kurmakta zorlanmaları ile örgütsel yapı özellikleri arasında döngüsel bir ilişki olduğu varsayımı ile hareket edilmiştir. Araştırma sonucunda ulaşılmak istenen cevap, ast-üst arasında iletişim probleminin yaşanması ile toplumdaki güç aralığı algısını ifade edebilmek ve bu algıya sahip olan çalışanların da kararların üst yönetim tarafından alındığı, tek yönlü iletişimin gözlendiği, yönetici kademe sayısının, prosedür ve raporlamaların fazla olduğu bir örgüt içinde çalıştıklarını ortaya çıkarmaktır. Araştırma kapsamında ast ile üst arasındaki mesafe nedenlerinin ortaya çıkarılması ile dolaylı yoldan güç aralığı algısının ve demografik değişkenler arasında sorulan sorular ile örgüt yapılarına ait özelliklerin ortaya çıkarılması için yeni bir ölçek geliştirilmiştir. 40 soruluk bu anket, 24 soruluk demografik özellikleri içeren anket ile beraber dağıtılmıştır. Elde edilen cevaplar üzerinde yapılan analizler sonucunda ØÇalışanların üstleriyle rahat iletişim kuramadıkları, dolayısıyla güç aralığı algısının varolduğu, ØGüç aralığı algısına sahip olan çalışanların; kararların üst yönetim tarafından alındığı, tek yönlü iletişimin gözlendiği, yönetici kademe sayısının, prosedür ve raporlamaların fazla olduğu bir örgüt içinde çalıştıkları ortaya çıkartılarak döngüsel ilişkinin varlığı ispatlanmıştır. Name and Surname: Ayşegül N. Bayraktar Field: Business Administration Programme: Organizational Behavior Supervisor: Prof. Dr. İnci Erdem Artan Degree Awarded and Date: Master - November 2002 Key Words: Culture, Organization , The effects of culture, Power distance, Organization structure ABSTRACT THE EFFECTS OF CULTURE OVER ORGANIZATION STRUCTURES This study was designed to propose a framework for understanding the effect of culture over organization structures. To observe and measure the concrete effects of culture over organization structures and behaviors; power distance which is the one of cultural dimensions found out and defined in cultural studies, is used. In this study, we set out with the assumption of a circular relation between organization structures and difficulty of subordinate-superior communication. The desired answer at the end of the research is to show the perception of power distance in the society by using the difficulty of subordinate-superior communication; and also to show that the people who have such kind of perception will work in organizations where decisions are made by top management, downward communication from top to bottom occurs, high importance is given to procedures and reports and more manager levels can be seen. In the research, a new instrument is developed to find out the perception of power distance by introducing the reasons of the distance between subordinate and superior; and the questions which are asked among the demographic variables are used to find out the characteristics of structures. The new questionnaire which includes 40 question, is delivered with a questionnaire which includes 24 demographic characteristics. After the analyzes of answers, we got the following results; ØSubordinates can not create an easy communication with their superiors so this shows the perception of power distance. ØThe workers who has a power distance perception work in organizations where decisions are made by top management, downward communication from top to bottom occurs, high importance is given to procedures and reports and more manager levels are seen. By this way existence of circular relation is proved.
Keywords: Genel yönetim; Kültür; Organizasyon; Organizasyon ve finansman; Örgüt