Endüstride uzaktan erişimi kolaylaştırabilecek özgün bir izleme arayüzü ve donanımının geliştirilmesi - Demir, Erkan (My University, 2023)
Teknolojinin büyük bir hızla geliştiği günümüzde gelişime uyum sağlayabilmek, üretim tesislerinde değişen teknolojinin süreçlere dahil edilebilmesini sağlamak gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Endüstri tesislerinde bugüne kadar benimsenen çözüm tekniklerini kullanmakta ısrarcı olmak, günümüzde değişen hızlı tüketim ihtiyaçlarını karşılama noktasında yetersiz kalınmasına ve sorunlar yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu tezde önerilen hem donanım hem de yazılım bileşenlerinden oluşan sistemin amacı ülkemizdeki tesislerin bakım ve arıza giderme süreçlerinin iyileştirilmesi, üretimin hızlandırılması ve kaliteli üretimin artırılması adına teknoloji temelli ürünlerin geliştirilerek problem çözme ve sistem gelişimi için gerekli olan yeteneklerin cihazlara veya makinelere kazandırılmasını sağlamaktır. Bu tez çalışmasında endüstri tesislerinde kullanılan cihazların ve makinelerin bulut tabanlı sistemler üzerinden uzaktan erişimini sağlayabilecek nesnelerin interneti (IoT) tabanlı bir haberleşme modülü geliştirilerek, özgün bir iletişim ağı oluşturulması hedeflenmiştir. Böylelikle saha personeline uzaktan destek ile katkı sağlanarak öğrenme düzeyinin iyileştirilmesi ve nihai hedef olan ‘‘problem çözme’’nin gerçekleştirilmesi de sağlanabilecektir. Bu çalışmada örnek bir uygulama olarak, endüstriyel tesislerde motor yolverme için kritik öneme sahip olan değişken frekanslı hız kontrol cihazları ile uzaktan izleme ve kontrol süreci ele alınarak hayata geçirilmiştir. Sonrasında bu işlem, ülkemizin önemli tesislerinde test edilerek projeye olan ihtiyaç ve çözüm önerisi pekiştirilecektir. Bu çalışma, gelecekte birçok mevcut başka projeye temel oluşturmakla birlikte; yeni projeler oluşturmaya da esin kaynağı olacaktır.

In today's world where technology is developing with a great speed, it is getting harder day by day to adapt and include changes on new technology to the processes in facilities. Insisting on using the solution techniques adopted so far in industrial facilities will cause insufficiency and problems in meeting the changing fast consumption needs of today. The aim of the proposed thesis is to improve the maintenance and troubleshooting processes of the facilities, to accelerate the production and to increase the quality of production by developing technology-based materials and to provide the devices or machines with the skills required for problem solving and system development in our country. The proposed thesis aims to create a unique communication network by providing remote access of devices and machines used in industrial facilities through cloud-based systems by producing internet of things (IoT) based communication module, improving the learning level by contributing to the field personnel with remote support, and realizing the ultimate goal of problem solving. With this project, remote monitoring and control will be provided with a variable frequency speed controller, which is critical for motor driving in industrial facilities, and the concept of the need for the project will be reinforced by testing in important facilities of our country. The project will be the basis for many existing projects and will also inspire new projects.
A novel monitoring dashboard and hardware implementation simplifying the remote access in industry
Keywords: Akıllı fabrikalar; Akıllı makineler; Electric engineering; Electronics engineering; Elektrik mühendisliği; Elektronik mühendisliği; Endüstriyel IoT; Frequency inverters; Hız kontrol cihazları; Industrial IoT; Machine-cloud-human interaction; Makine-bulut-insan etkileşimi; Remote monitoring and control; Smart factories; Smart machines; Uzaktan izleme ve kontrol