İbrahim Kurani’nin matlaul’l-cud adlı eseri - Öztekin, Erol (My University, 2007)
İBRAHİM KÛRÂNÎ’NİN MATLAU’L-CÛD ADLI ESERİ İbrahim Kûrân,î bu eserinde kelâm ve tasavvufun temel konularından olan “varlık” meselesini ele almaktadır. Âlemde görülen varlıkların hiçbirinin hakîkî olmayıp âdete gölgenin ağaca; ışığın güneşe izâfesi gibi mecâzî var oluşlarından bahsetmektedir. Müellifimiz, İbnü’l-Arabî ve Onun talebesi Sadreddin Konevî, İmam Gazâlî, İmam Eş’arî ve Alâüddevle es-Simnânî gibi âlimlerden yaptığı alıntılarla sırf varlık’ın (Vucûd-u Mahz, Mutlak Varlık), Allah olduğunu diğerlerinin ise Allah’a götüren vesileler olduğunu anlatmaktadır. Yani müellif, bu âlimlerden yaptığı alıntılarla ve kendisinin de yaptığı değerlendirmelerle “Vahdet-i vücûd”u savunmaktadır.

İBRAHİM KÛRÂNÎ’S MATLAU’L-CÛD STUDY The famous scholar İbrahim Kûrânî makes research on “Entity”, on his main study about the utterance and mysticism. The scholar, on his study argues; the universe seen entity is not real, all the entity is shadow or imitations, the scholar support’s his idea with examples like tree and tree’s shadow, sun and the sun’s light or its shadows are imitations or its metaphoric’. The author on his study takes a quotation from the philosophy like İbnü’l-Arabî and his students Sadreddin Konevî, İmam Gazzâlî, İmam Eş’arî and Alâüddevle es-Simnânî agues that only entity is the God, the rest is that causes which takes to him. The author with his quotations from above philosophers and with his estimation advocates the idea like “Vahdet-i vücûd” only “One-Entity”.
Keywords: Din; İslam Dini; Tasavvuf; Varlık