İnguinal Herni Operasyonu geçiren çocuklarda postoperatif ağrıya yönelik yapılan hemşirelik girişimlerinin değerlendirilmesi - Garip, Feyzan (My University, 2010)
İnguinal Herni Operasyonu Geçiren Çocuklarda Postoperatif Ağrıya Yönelik Yapilan Hemşirelik Girişimlerinin Değerlendirilmesi Bu araştırma, 3-7 yaş döneminde inguinal herni operasyonu sonrası postoperatif ağrıya yönelik yapılan hemşirelik girişimlerini değerlendirmek amacı ile çalışma kontrol gruplu , yarı deneme modeli olarak planlanmış ve yapılmıştır. Araştırma , Sağlık Bakanlığı Zonguldak Kadın Doğum Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Çocuk Cerrahi Servisinde inguinal herni operasyonu geçirmiş 3-7 yaş grubu çocuklar araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Evreni temsil edecek örneklemi belirlemede ise hastanenin çocuk cerrahi servisinde bir yıl süre ile (2007-2008), 3-7 yaş grunbuna yapılan inguinal herni operasyonu 102 dir. Buna göre örneklem sayısı hesaplanmış ve örneklemi çalışmanın yapıldığı Mart-Eylül 2009 tarihleri arasında ulaşılabilen, aşağıdaki kriterleri taşıyan 86 hastanın 43’ü çalışma grubu, diğer 43’ü kontrol grubunu oluşturmuştur. Araştırmada, Çalışma Grubunda hemşirelik girişimleri öncesi FLACC skoruna göre hemşirelik girişimleri sonrası FLACC skorunda görülen düşüş istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.01). Kontrol Grubunda hemşirelik girişimleri öncesi FLACC skoruna göre hemşirelik girişimleri sonrası FLACC skorunda görülen düşüş istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.01). Çalışma grubundaki ailelerin memnuniyet puanları, Kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı yüksektir (p<0.01). Ameliyat öncesi hemşireden bilgi alan çocukların; girişim öncesi Flacc skoruna göre girişim sonrası FLACC Skorunda görülen düşüş istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.01). Araştırmanın sonucunda, çocuklara uygulanan hemşirelik girişimlerinin , FLACC ağrı skalasındaki puanları azalttığını, çocukların ve ebeveynlerin memnuniyetini arttırdığını görülmüştür. Oyun oynama , televizyon seyretme, herhangi biri/ birileri ile konuşma, beğendiği müziği dinleme, çocuğun herhangi bir objeye yoğunlaşması(en sevdiği oyuncak gibi..) yöntemlerin bakım planında uygulanması önerilmiştir. ocukta Postoperatif Ağrı, Postoperatif Hemşirelik Bakımı, FLACC Skalası.

The evaluation of Nursing, the kids in the post operative pain after the Inguinal Herni Operation. This study was planned and conducted for the purpose of evaluating of nursing attempts to the kids aged between 3-7, in the post operative pain after the Inguinal Herni Operation in the controlled group, as semi test model. The main study composed of the kids, who had the Inguinal Herni Operation aged between 3-7 in Surgery Service, the Ministry of Health, Maternity and Kids Hospital. In determining the main study of the representative, there were 102 kids, aged between 3-7, had the Inguinal Herni operation during 1 year (2007-2008), in Kids Surgery Service. The samples were determined and the study was made between March –September 2009. The samples that can be reached are composed of 83 patients, 43 case groups and the rest 43 control groups. In the study, in working group before the nursing attempts according to FLACC score, the decrease in FLACC score after nursing attempts is valid and reliable.( p<0.01).In control group, before nursing attempts according to FLACC score, the decrease in FLACC score after nursing attempts is valid and reliable in terms of statistic.(p<0.0.1).The kids got informed by the Nurses before operation, before attempts according to FLACC score, the decrease in FLACC score after the attempts is valid and reliable in terms of statistic. (p<0.0.1) The result of the study showed that the nursing attempts to the kids relieve the pain in FLACC pain scale and raise the satisfaction of the kids and the parents. It was suggested that playing games, watching TV, chatting with someone, listening the music they like, concentrating on an object (his favourite toy etc.) should take part in nursing. Key words. The postoperative pain in kids, the postoperative nursing, FLACC scale.
Keywords: Hemşirelik; Hemşirelik Bakımı