Vatandaşların sağlık hizmetlerinden, sağlık reformu ve genel sağlık sigortasından beklentileri - Yerli, M. Turabi (My University, 2006)
Bu araştırma, vatandaşların sağlıkta dönüşüm ve reform sürecini nasıl yaşadığı ve algıladığını, Aile Hekimliği (AH) kavramını nasıl algıladığını ve aslında nasıl bir hizmet beklediğini, finansman ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) konularındaki yaklaşımlarını, katılım konusunda kendilerine biçtikleri rolleri ve bu konudaki engelleri ortaya koymak amacıyla gerçekleştirildi. Araştırma niteliksel olarak planlandı ve veriler on iki odak grup görüşmesi sonucunda elde edildi. Verilerin ışığında yapılan değerlendirmelerde vatandaşların reform sürecinde yer almadıkları ve fazlaca bilgiye sahip olmadıkları, AH konusuna çok büyük oranda olumlu bakıldığı ancak kafalardaki modellerle yasada önerilenler arasında fark olduğu tespit edildi. GSS konusunda ağırlıklı görüş iyimserlik olmakla birlikte AH konusundaki görüşlere kıyasla ciddi kaygıların da ortaya çıktığı gözlendi. Katılım konusunda ise genel olarak bir katılım isteği olmasına karşın bu konuda etkin bir çaba olmadığı ve katılımın dışarıdan sağlanacak olanaklarla oluşacağı yönünde bir algı olduğu tespiti yapıldı. Öte yandan katılım konusunda ciddi kişisel ve toplumsal engeller teşhis edildi. Kişisel engel olarak kişinin kendine biçtiği misyon ve değer ile bilgisiz oluşu, toplumsal olarak ise bazı değerler ile siyasi baskılar ifade edildi.

In this research, it was wanted to find out how people who live in Turkey perceived Health Reform, Family Medicine, General Health Insurance and what they think about their role of involvement and the barriers of participation. This research was planned as qualitative and data was collected from twelve focus groups. Analyzing the data, it was found out that neither people nor their organizations had participated in the health reform discussion. They knew few about Family Medicine and General Health Insurance but most of them were not clear. In despite of this, most of them had good feelings because of Family Medicine, but some of the participants had hard feelings about General Health Insurance. It was also found out that most of them did not have any activation to participate in the discussion of health reform. The barriers were described as personal barriers and social barriers such as some politics and social pressure against people and not being informed about health, Health Reform, Family Medicine, and General Health Insurance.
Keywords: Sağlık Hizmetleri; Sağlık_Reform; Sigorta, Sağlık