Energy relations between the European Union and Rusia - Gebeceli, Kamer (My University, 2010)
Avrupa Birliği, Rusya, Enerji, Engeller, Asimetrik Karşılıklı Bağımlılık, Ortak Enerji Politikası ÖZET AVRUPA BİRLİĞİ VE RUSYA ARASINDA ENERJİ İLİŞKİLERİ Tezin amacı, Avrupa Birliği ve Rusya arasındaki enerji ilişkilerinin son yıllardaki durumunun detaylarına ışık tutmaktır. Enerji ilişkilerindeki kilometre taşlarıyla başlayan ilk bölüm asimetrik karşılıklı bağımlılık, Avrupa Birliği’nin Ortak Enerji Politikası ve enerji politikasının ana çerçevesi ile devam etmiştir. İkili ilişkilerden kaynaklanan engeller enerji ilişkilerini ciddi ölçüde etkilemektedir. Enerji ilişkilerinin politize edilmesi, karşılıklı güvensizlik, Avrupa Birliği’nde tam anlamıyla bir birliğin olmamasının yansımaları, Rusya’nın Sovyetler Birliği devrindeki üstünlüğünü restore etme çabaları, Avrupa’da enerji piyasasının liberalleşmesi ve Rusya’nın bu duruma adaptasyonu ile Enerji Şartnamesi bu bölümde karşımıza çıkan başlıklardır. Rusya için yeni piyasalar, Avrupa Birliği için yeni tedarikçiler, diğer aktörlerin dahil olması ve transit konusu ise enerji ilişkilerini etkileyen dış faktörlerdir. Tüm dış faktörlere ve ilişkileri olumsuz yönde etkileyen durumlara rağmen Avrupa Birliği’nin enerji kaynaklarına olan artan talebi, Rusya’nın jeopolitik avantajları ve enerji kaynakları göz önünde bulundurulduğunda enerji ilişkilerinin mevcut seyrini koruyacağı iddia edilebilir. The European Union, Russia, Energy, Bottlenecks, Asymmetrical Interdependence, Common Energy Policy.

ENERGY RELATIONS BETWEEN THE EUROPEAN UNION AND RUSSIA The objective of this thesis is to shed light on the intricacies of energy relations between the European Union and Russia in current times. It commences with milestones in energy relations and asymmetrical interdependence, followed by Common Energy Policy of the European Union and framework of the energy policy. Bottlenecks stemming from bilateral ties affect energy relations to a significant extent. Politisation of energy relations, mutual mistrust, the impact of disunity within the Union on relations, restoration of the primacy of the Soviet past, liberalization of the energy market in Europe and adaptation of Russia and Energy Charter Treaty fall into such bottlenecks. New markets for Russia, other suppliers for the European Union, involvement of other actors and transit issues constitute external factors which play a role in energy relations. In spite of all external factors and issues that adversely affect energy relations, the current course of energy relations between the two actors could be sustained given the EU’s soaring demand for energy resources, Russia’s geopolitical advantages and massive energy resources.
Keywords: Avrupa Birliği; Enerji Politikası; Rusya_Avrupa Birliği