Avrupa Birliği ülkelerinden Almanya’da matbaa eğitimi veren yüksek öğretim okulları ile Türkiye’deki matbaa eğitimi veren yüksekokullarının karşılaştırılması ve yeni bir matbaa eğitim modeli önerisi - Ural, Elif (My University, 2006)
AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDEN ALMANYA’DA MATBAA EĞİTİMİ VEREN YÜKSEK ÖĞRETİM OKULLARI ile TÜRKİYE’DEKİ MATBAA EĞİTİMİ VEREN YÜKSEKOKULLARININ KARŞILAŞTIRILMASI VE YENİ BİR MATBAA EĞİTİM MODELİ ÖNERİSİ Araştırmada amaç, Matbaa Eğitimi Bölümlerinde yeni teknolojik gelişmelere uygun bir eğitim için yeni bir müfredat oluşturularak, Meslek liselerine ve sektöre çok daha bilgili insanlar yetiştirmektir. Yapılan çalışmada Almanya’da bulunan ve dört yıl Matbaacılık Eğitimi veren Yüksek Öğretim okulları incelenmiştir. Türkiye’de bulunan Matbaa Eğitim Bölümleri de incelenerek iki ülkede bulunan kurumlar karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma ile yapılacak yeni bir Matbaa Eğitim Modelini geliştirmek amaçlanmıştır. Araştırmaya Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Matbaa Eğitimi Bölümü’nden ve Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Matbaa Eğitimi Bölümü’nden; 3. ve 4. sınıf öğrencileri katılmıştır. Araştırmaya katılan öğrenciler tarafından veri toplamak amacıyla geliştirilen bir anket cevaplandırılmıştır. Anket sonuçlarının istatistiklerine göre ve elde edilen diğer bulgularla, gelişen teknolojiye uygun bir çerçevede yeni bir müfredat oluşturulmuştur. Bu müfredat ile Türkiye’deki Matbaa Eğitimine katkı sağlamıştır.

COMPARISON BETWEEN INSTITUTIONS OF HIGHER EDUCATION THAT PROVIDE PRINTING EDUCATION IN GERMANY, A EUROPEAN COUNTRY, AND INSTITUTIONS OF HIGHER EDUCATION IN TURKEY THAT PROVIDE PRINTING EDUCATION AND PROPOSAL OF A NEW MODEL FOR PRINTING EDUCATİON Aim of the thesis is to provide vastly more informed people for Vocational High Schools and sector. In the study that is conducted, Institutions of Higher education in Germany providing four years of Printing Education were observed. Departments providing Printing education in Turkey were observed either and institutions based in both countries were compared. By this comparison forming a new model for printing education was aimed. Participants of the research were junior and senior students in Printing Education Department in Technical Education Faculty of Gazi University and Marmara University . Participants were to answer a questionnaire that was prepared in order to collect data. According to the statistics of the questionnaire and the other data gathered, a new program, in harmony with the improving technology , was formed , Printing education in Turkey was assisted by this program.
Keywords: Matbaa Eğitimi; Öğrenim ve Öğretim_Matbaacılık_Almanya; Öğrenim ve Öğretim_Matbaacılık_Türkiye