Epoksi reçinelerinin kauçukla toklaştırılması - Çakır, Mustafa (My University, 2000)
Termoset malzemeler, özellikle epoksi reçineleri otomotiv ve havacılık uygulamalarında matris malzemesi olarak geniş çapta kullanılmaktadır. Bununla beraber bu malzemeler düşük tokluğa sahip olduklarından kullanımları sınırlanmaktadır. Sonuçta bu malzemeler kırılganlıklarından zarar görmektedirler. Termosetlerin gevrekliğini gidermenin yollarından birisi; termoset içerisine kauçuk partikülleri disperse ederek ikinci faz oluşturmaktır. Bu yumuşak partiküller malzemenin çatlak başlaması ve büyümeye karşı direncini büyük oranda artırmaktadır. Bu çalışmada; epoksilerde etkin toklaştırma mikromekanizmaları, kauçukla toklaştırılmış termoset polimerin mikroyapısı ve kırılma davranışı arasındaki ilişki incelenmiştir.

Thermosets especially epoxies have been widely employed as a matrix material in automotive and aerospace applications. However, their usage have been restricted due to the low ductility. Therefore they suffer from brittleness. One way of overcoming their brittleness is to incorporate a second phase of dispersed rubbery particles. These soft particles increase greatly the resistance of the material to crack initiation and growth. This study discusses the the toughening micromechanisms that operate in such materials and the relationships between the microstructure of rubber toughened epoxy polymers and their fracture behavior.
Keywords: Endüstriyel Malzemeler; Malzemeler; Zamk ve reçineler