Marka hukukunda itibar tazminatı - Alizada, Ziyaddin (My University, 2019)
Tezimizin konusunu 6769 Sayılı Sinai Mülkiyet Kanunu m. 150/ 2’de düzenleme altına alınmış markanın itibar zararının giderilmesini amaçlayan itibar tazminatıdır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde marka hukukunda itibar kavramının tarihsel gelişimi ve bu konuda meydana gelen teoriler üzerinde durulmuştur. Burada aynı zamanda markanı itibar zararına karşı koruyan hem yerel hem de uluslararası hukuki düzenlemeler anlatılmıştır. İkinci bölümde ise markanın itibarını zarara uğratan tecavüz hallerinden bahs edilmiştir. Tezimizin son bölümü olan üçüncü bölümde ise itibar tazminatı talebinin kimler tarafından kimlere karşı hangi şartlar kapsamında ileri sürülebilme durumundan bahs edilmiştir. Burada söz konusu itibar tazminatının SMK m. 150/ 2’de benimsenilmiş olan şartları ele alınmıştır.

The subject of my thesis is reputation compensation aiming to eliminate the loss of brand reputation which is regulated under No 6769 Industrial Property Law’s article 150/ 2. The study consists of three parts. In the first part, historical development of the concept of reputation in brand law and the theories about this issue are discussed. It also describes both local and international legal regulations that protect the brand from loss of reputation. In the second part, infringement acts that damage the brand's reputation are mentioned. In the third part which is the last part of the thesis it is mentioned that reputation compensation demand is claimed by whom against whom under what conditions. In this part it is mentioned about the requirements of reputation compensation adopted at the SMK article 150/ 2
Keywords: Civil law; dilution; Hukuk; image; imaj; infringement of trademark; itibar zararı; Law; markaya tecavüz; Medeni hukuk; next use; reputation damage; SMK; sonraki kullanım; sulandırma